Henkogte tomater

 

tomater

Når man som jeg dyrker tomater selv, så har man henover en solrig varm sommer så alt rigeligt med dem, også selvom jeg og en del af mine naboer gufler dem i os imens de er i sæson. Derfor kan det være en rigtig god idé, at ty til henkogning. På den måde præserverer man tomaterne, og bevarer deres fulde smag og kraft, samtidig med at man henover vinteren har glas der hensætter en til sommer, sol og varme.

Henkogning lyder gammeldags, og mange ser helt forskrækkede ud når jeg foreslår den form for præservering. Men seriøst, lad dig ikke skræmme, så længe du holder en god køkken hygiejne, så kan det ikke gå galt, og det er virkelig let: du kommer blot, i dette tilfælde tomater og hvad du nu vælger ned i et henkogningsglas, lukker det til og lader ovnen om resten. Basta. Bum. Hvor svært er det lige?

I forhold til hvad der skal i glassene udover tomater, der går jeg efter parolen: hvad der smager godt i en tomatsauce. Hvidløg, friske krydderurter og olivenolie er basen. Måske du kan lide din tomatsauce spicy? Så prøv med en frisk chili. Men husk at du altid kan smags-tilsætte din sauce efterfølgende.

Forestil dig en regnvåd mørk og kold vinteraften. Du er lige kommet hjem efter en lang dag på arbejde. Du orker ikke at købe ind, og synes ikke rigtig der er noget spændende i køkkenskabene. Men hov, så kommer du i tanke om at du har henkogte tomater stående ude i forrådskammeret, og middagen er redet. For så simpelt er det, du hælder blot de henkogte tomater i en gryde, varmer dem op, smager til, blender dem måske. Koger noget pasta, Blander pastaen op i saucen. Kommer godt med parmesan på. Nyder det, og glemmer alt om rusk og slud udenfor for en stund.

Du kan selvsagt blande tomatsorter, vælger du store tomater, skæres de ud i mindre stykker. Tænk måske oven i købet i farver, og bland dem eller hold dem i de enkelte farver.

Henkogte tomater:

 • 2 kg modne tomater
 • 2 dl olivenolie
 • 1 helt hvidløg, pillet i fed
 • En stor håndfuld frisk basilikum
 • 1½-2 spsk. groft salt
 • Sylteglas

Skær tomaterne over, hvis de er meget store, små tomater kommes hele i glassene. Fordel dem i sylteglas, så de er helt fulde.

Pres tomaterne godt sammen. Prop basilikum og hvidløg ned langs siderne, drys med salt, hæld oliven olien over og skru lågene næsten helt på, hvis det er almindelige sylteglas du bruger. Hvis du bruger rigtige patentglas med gummipakning skal glassene lukkes. Når man varmer glassene op, vil der dannes damp som skal ha lov at slippe ud, ellers eksploderer glassene, og det kan fint slippe ud ved gummipakningen.

Sæt glassene i ovnen ved 110 grader og lad dem stå til indholdet ligner kogte tomater, er faldet sammen og det bobler lystigt af sted i glassene. Tag glassene ud og skru dem helt stramt på med tykke grydelapper, mens de er varme. Sæt dem tilbage i ovnen og køl af. Patentglas bliver bare stående i den slukkede ovn, til de er kølet af.

Vask glassene udenpå, når de er kølet af, og opbevar et køligt sted.

 

 

 

 

 

7 kommentarer til “Henkogte tomater

 1. Er ved at henkogte i ovnen netop nu, men synes det tager enormt tid. Har nu står ca. en time, og endnu ikke en eneste lille boble. Men nogle af glassene har “kogt over” . Der er væske i bunden af bradepande. Betyder det, at de et færdige nu. ?

 2. Hej Nada.
  Har du lavet dem hver år siden du har posted denne opskrift. Vil så gerne have nogle glas lavet af de lækre tilgængelige tomater, der er på denne årstid. Kan se at du bruger glas fra Weck – har lige nogle stående fra et Netto tilbud!!!
  Mvh. Conny Overgaard Jørgensen, Vejle

  1. Hej Conny

   Ja det har jeg faktisk. Dog ikke i så store portioner, hvilket ærgrer mig hver vinter.
   Det er bare guld værd at kunne åbne sådan et glas!
   Vil klart anbefale dig at lave en ordentlig omgang.
   Mvh Nada

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s