Kransekage hører sig til nytårsaften – serveret ved midnat med en god sød/sødlig champagne, spumante eller cava. Eller man kan forene kransekagen i desserten, så gæsterne rent faktisk er i stand til, at smage og nyde den. På http://www.odense-marcipan.dk/ findes der alle mulige dessert opskrifter mv.

Jeg har tradition for at bage min kransekage selv, og hygger mig gevaldigt med projektet! Fordelen ved at lave det selv er indlysende; den kan formes til lige hvad man ønsker – som tal, bogstaver, hjerter, ringe, det klassiske kransekage-tårn, som en stjerne mv, eller man kan lave kransekage konfekt stykker. Og så smager det bare rigtig rigtig godt! Kransekage-masse er ret nemt at arbejde med, og skal kun bage ca.12 min i ovnen. Og så kan man pynte det lige efter smag og behag!

I år skal vi kun være to nytårsaften, og derfor har jeg valgt at lave tallene 2011 samt lidt ekstra konfekt stykker.

Jeg vil servere kransekagen sammen med en god is, og lidt frisk frugt, da jeg helst vil drikke en tør champagne ved midnat, og på ingen måder kan få mig selv til, at indtage dén med sød kransekage – det er lige så det hviner i munden…

Men da jeg skal til middag i aften – i the-klubben – har jeg valgt at bage ekstra, og har til dén lejlighed valgt at lave en stjerne. Stjernen vil jeg pynte med glasur, og ligge på et fad med lidt konfekt stykker mv. Og til den lejlighed har jeg købt en flaske sød spumante som vi skal nyde til.

Opskrift:

 • 500 gram rå marcipan
 • ca.200 gram flormelis
 • 1 æggehvide
 1. Man blander ingredienserne i en skål, og rør godt rundt i massen med hænderne.
 2. Hav ekstra flormelis til at drysse på bordet samt i håndfladerne til når der skal formes.

Diverse pynt og fyld:

 • Hele hasselnødder
 • Nougat – her både en lys nougat og en mørk nøddenougat
 • Flormelis
 • Evt krymmel, “guldstøv” eller andet festligt – jeg havde bla nogle små chokoladehjerter

Til tal, bogstaver, kransekage-tårn, stjerne mv ruller man en klump af massen ud med begge håndflader til en lang pølse. Pølsen skal være nogenlunde lige tyk over det hele. Pas på med at mase undervejs.

Skal man lave et tårn, da skal man måle pølserne, og lave dem kortere efterhånden, så den nederste ring er størst, og de bliver mindre om mindre. Man slutter tårnet af med en lille kugle. Ringene bages enkeltvis, husk at lige nogenlunde lige store ringe på samme bageplade, da de skal have samme tid i ovnen. Tårnet samler man med små glasur klatter.

Samme princip gør sig gældende hvis man vælger, at lave en stjerne, som jeg har valgt i år. Pølserne formes her til 3 trekanter, hvor den nederste er den størte, den midterste noget kortere og den sidste, igen noget kortere. Stjernen lægges sammen med små klatter flormelis, og pyntes med glasur som man kommer i et lille pergament kræmmerhus og kommer på.

Kransekage konfekt-stykker:

Med nougat –

 1. Tril små kugler, og tryk dem flade imellem håndfladerne, kom et stykke nougat på, og fold kanterne op om nougaten. Tryk siderne godt sammen.
 2. Bag dem v.220 grader i ca.12 min – hold godt øje med dem, de skal være gyldne og let sprøde.

Med mørk nøddenougat og hasselnødder: 

 1. Rul kransekagemassen ud med en kagerulle til noget der minder om en firkant.
 2. Skær firkanten i flere små firkanter.
 3. Kom et stykke nougat på hver, i den ene halvdel af stykket.
 4. Fold den del hvor der ikke er nougat på, henover den anden del. Tryk stykket sammen og form med fingrene stykket til en firkant, husk at få enderne samlet.
 5. Kom en hasselnød på hvert stykke.
 6. Bages ligeledes v.220 grader i ca.12 min.

Man kan komme andre nødder på, man kan udelukke nødder, og istedet dyppe dem i smeltet chokolade i bunden. Man kan dekorere dem med næsten hvad det skal være – det er nærmest kun fantasien der sætter grænser!


Reklamer