Hveder

Hveder er en af de traditioner omkring mad og højtider jeg holder i hævd – simpelthen fordi jeg synes de smager så godt. Som barn fik jeg hveder som et decideret aftensmåltid, anrettet på ægte 80´er manér med forskellige oste og pølser til. Nu foretrækker jeg at spise dem som en dessert, og i dagene omkring Bededag evt til morgenmad. I grund og bund er hveden jo en krydderbolle…

Det er jo i grunden sjovt med de traditioner vi har omkring mad og højtider mv. I mit mangeårige virke som pædagog, så jeg det som en af mine opgaver at viderebringe traditioner som denne til børnene, samt forklare dem hvorfor vi spiser det vi nu gør på de bestemte dage på året. Jeg oplevede at de synes det er spændende når de får en forklaring. Børn har ofte mange spørgsmål, og et af de bedste jeg har fået netop i forbindelse med Bededag var flg.: “Jamen I beder jo ikke her i Danmark, så hvorfor kalder i det Bededag? Og hvad har det med en bolle at gøre?”

Ja hvad har det alt sammen egentlig med hinanden at gøre? Jo der var hele forordningen med, at kongen valgte at slå en hulens masse helligdage sammen til en, for derpå at kalde den Store Bededag. Det skete tilbage i 1770 ved den store helligdagsreform. Men bagerne skulle jo også holde fri på denne dag, og derfor fandt en vaks bagermester på Hvedeknoppen, som kunderne jo så kunne flække og lune dagen derpå. Og dermed skabtes en tradition som vi den dag i dag dyrker.

Aftenen før Bededag, som den jo slet og ret kaldes i dag, var der tradition for at Københavnerne spadserede på Volden. Da jeg var barn gik vi tur på Kastellet, og det gjorde en del andre også. Såmænd iført sin gamle studenterhue, og grunden til at den har sneget sig ind i hele historien skyldes at det var datidens “hæng-ud” sted for studenterne. Det var en hyggelig tradition at møde aldrende mænd og deres temmelig aldrende huer. Et par år efter jeg selv blev student tog jeg turen rundt i det smukke Kastellet, iført huen som traditionen foreskrev. Det må have været ganske lunt det år, for jeg husker at der var et kæmpe selskab der havde slået sig ned med picnickurve, og alle var de iført hatte, ikke stundenterhuer, men hatte i alskens udgaver. Det ærgrer mig at min nysgerrighed ikke drev mig til at spørge hvad det gik ud på, men et fint indslag var det.

Har du en tradition i forbindelse med Bededag? Skal der hveder på bordet aftenen før hjemme hos dig? Hvis, så synes jeg du skal unde dig at bage dem selv, og nyde et par stykker lune og friskbagte.

I denne opskrift bruger jeg hel kardemomme fordi det bare gør smagsoplevelsen så meget bedre ! Du kan selvsagt også bruge stødt kardemomme, men und dig selv det lille ekstra, du vil ikke fortryde.

Opskrift – 20 hveder/10 hvedeknopper:

25 gram gær

1 dl mælk

2 æg + 1 æg til pensling

70 g smør

1/2 tsk groft salt

1 spsk sukker

2 tsk hel kardemomme

Evt revet skal af 1/4 økologisk citron

Ca. 350 g hvedemel

_ _ _ _ _

Rør gæren ud i den kolde mælk, kom en anelse af sukkeret ved for at sparke gang i gæren.

Smelt smørret og lad det køle en smule.

Hæld mælken i skålen til røremaskinen, eller en større skål, og slå de 2 æg ud heri og rør æggene sammen med mælken.

Hæld smørret ved.

Stød kardemommekapslerne i en morter til fint pulver, eller kør dem i en kværn.

Tilsæt salt, sukker, kardemomme og citronskal, rør imens du blander melet i lidt efter lidt til dejen er sammenhængende,

Dejen skal være let blank og blød.

Lad dejen hæve tildækket i min. 1 time.

Vej evt hele dejen og vej klumper til boller (hvedeknopper) af så de bliver lige store. Eller tag dej fra på øjemål og tril nu boller.

Stil dem i en lille bradepande med en smule mellemrum. Sæt evt en kant af sølvpapir bag den yderste række, og lad den fungere som kant.

Lad bollerne hæve tildækket i 30 min.-1 time.

Pisk ægget og pensl bollerne.

Bag bollerne midt i ovnen i ca.20 min. ved 220 grader på rillen lige under midten. Bræk dem forsigtigt fra hinanden, og lad dem køle af på en rist.

Bollerne kan flækkes, og ristes eller spises uden at riste dem.

PS. Det gode ved at bloggen nu har et par år på bagen, er bla at jeg kan fiske tidligere indlæg frem eks vis her omkring Bededag. Således delte jeg indlægget her forleden på Facebook, og se her hvad en af mine facebook-venner fik fremtryllet:

Hveder/LaCucinaNada

Hveder a´la Cucina Nada

5 kommentarer til “Hveder

 1. Tak for inspirationen Nada;)

  Har forsøgt men på slump´, da det passer bedst til mig.
  Så må vi se hvordan det bliver:)

 2. Hej Nada
  Tak for inspirationen.
  Har nu hveder der hæver. Har fulgt din opskrift men på slump. Det er jeg bedst til:)
  Nu må vi se hvordan de smager

  1. Hej Erland

   Den er meget overkommelig!
   Hold virkelig igen med melet, synes mine er blevet lige lovlig tunge…men smagen er lige i øjet;-)

   La Cucina Nada

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s