Bergamotte-marmelade

Denne marmelade består af to citrusfrugter: appelsin og bergamotte, og er dermed en let bitter marmelade. Den er yderst velegnet til et godt stykke ost.

Bergamotte anvendes bla som smagstilsætning, og mange vil kende smagen fra earl grey the. Og så dufter den helt vidunderligt – så tag duftsansen i brug når du står med den overskårne bergamotte frugt …

Til et alm.syltetøjsglas skal du bruge:

 • 1 1/2 appelsin
 • 1 bergamotte
 • Ca.250 gram rørsukker
 • 1 spiseske hjemmelavet vanillesukker
 • 1 spiseske hjemmelavet appelsinsukker
 • En smule sød dessertvin, jeg brugte en Muscat de Beaumes de Venise da jeg havde en sjat stående
 • Evt en smule geleringsmiddel, atamon/klar spiritus samt et syltetøjsglas.
OBS: jeg bruger udelukkende økologiske frugter, i denne marmelade skal bergamotte-frugten være økologisk/ikke overflade behandlet da den hele bruges!

Skær skrællen af appelsinerne, og sørg for at det meste af den hvide hinde skæres væk. Det er i hinden bitterstofferne sidder. Skær appelsinkødet i mindre stykker og kom dem i en gryde.

Skyl begramotte-frugten og skær den i meget tynde både. Skær evt hårde stykker fra, og sørg for at fjerne kernerne. Kom bådene i gryden.

Kom sukker ved, og hæld en sjat dessertvin over. 

Lad det simre ved svag varme til det begynder at tykne. Rør jævnligt i marmeladen.

Hvis ikke det stivner så meget som du ønsker, når det er kølet lidt af, rør da en smule geleringspulver i. Hæld på et skoldet og rengjort syltetøjsglas. Hvis marmeladen skal stå i længere tid, og glasset bliver åbnet flere gange, skyl det da med atamon eller en sjat klar spiritus, så du er helt sikker på at evt bakterier er væk.

Nu er der blot tilbage at riste et stykke rugbrød, skære en skive af en god kraftig ost og så komme en lille klat marmelade ovenpå, eller evt ved siden af.

13 kommentarer til “Bergamotte-marmelade

 1. Det var dine nye indlæg der inspirerer mig igen. Og så havde jeg en bestilling hos Aarstiderne, hvor jeg havde set bergamotterne. Og jeg kunne lige at at få begamotterne med. Men bliver syltetøjet mere bitter når hele frugten bruges? Jeg tænker, at når de bliver blancheret først, og at vandet bliver smidt ud, så forsvinder der vel osse noget af bitterstofferne? Jeg vil gerne have en dyb sød smag og helst ingen bitterhed.
  -c

 2. Hej Nada
  Nu har jeg bestilt 2kg begamotte hos Aarstiderne. Det har næsten også taget 2 år, kan jeg se fra min kommentar..
  Jeg har lyst til at lave en ren bergamotte syltetøj så jeg har gogglet en anden opskrift end din. Jeg håber at jeg kan lide det, for jeg holder meget af duften af bergamotte.
  Den opskrift jeg har fundet, bruger man hele frugten. Skærer den i kvarte tynde skiver og blancher dem, hælder vandet fra også laver man syltetøj ud af dem. Kender du noget til denne fremgangsmåde?
  Kh
  Charlotte G

  1. Bedre sent end aldrig, Charlotte 😉

   Den proces du beskriver, det er da samme måde som man laver appelsinmarmelade på, altså i den version hvor man bevarer bitterheden. Har ikke prøvet med bergamotte, så skriv endelig hvad din erfaring er når du har marmeladen i hus!

   Har du set jeg har delt indlæg i dag med både en kage og et tip til the m bergamotte? Måske du får lyst til at prøve noget af det, medmindre du laver marmelade af hele molevitten.

   Kh La Cucina Nada

 3. Jeg har et spørgsmål. Bruger du ikke skrællen fra appelsinerne i opskriften? Og har du prøvet at lave en omgang uden spiritus i, det kunne jeg nemlig godt tænke mig. Hilsen Turi

  1. Hej Turi.
   Du kan sagtens udelade sprutten!
   Det kommer an på om du vil have en bitter marmelade, eller hvor bitter du ønsker den. Lidt skal uden det hvide, hvis den skal bevare sødmen og det parfumerede fra bergamotten. Skal med den hvide hinde, hvis du vil fremhæve bitterheden – men vær varsom med dosering.
   Mvh La Cucina Nada

  1. Jeg køber den enten hos min grøntsags-pusher, Stefanos Grønne Hjørne, eller via Aarstiderne. Mange af grønthandlerne på Nørrebro kan også fremskaffe den. Men ja, den er ikke rigtig at få i den almene handel … Måske hvis den efterlyses?

 4. Nøj, det ser spændene ud. Har aldrig smage bergamotte frugten. Men elsker earl grey og de gul-orange bolcher. Althea bolcher, hedder…. Elsker den duft.
  Bergamotte må jeg lede efter i det mørke jylland, Århus så jeg kan få prøvet den syltetøj.
  Vh charlotte g

  1. Hej Charlotte.
   Ja det er nemlig også den smag althea bolcher har – dem elsker jeg også!
   Noget jeg ikke vidste, er at begramotte også bruges i kosmetik industrien…
   Jeg håber det lykkes dig at finde den lille citrus frugt, og skriv endelig til mig hvis du finder på noget med den!

   La Cucina Nada

  1. Den var i min kasse fra Aarstiderne…men har set min øko-grønt pusher i Stefansgade har haft dem.
   Måske man kan få sin brugsuddeler eller lokale grønthandler til at bestille en portion hjem? Fandt et par udenlandske blogs med spændende opskrifter, bla bergamotte olie!

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s