Mit perfekte brød

Endelig har jeg fået mig en støbejernsgryde! Og i den bager jeg nu de mest forrygende brød. Da jeg forleden delte dette billede på facebook/LaCucinaNada var der flere der bad om opskrift. Men den var straks værre…jeg improviserer når jeg bager, og synes det er meget afhængigt af især hvilken mel-type jeg anvender, hvor meget af de øvrige ingredienser, og for den sags skyld også hvor meget mel, der skal i.

Men men, hvis man bruger denne opskrift, og især bagemetoden, som udgangspunkt så kan det næsten ikke gå galt: Jim Laheys perfekte brød.

Jeg ælter nu altså dejen på min røremaskine indimellem. Bruger ikke kun hvedemel, men Meyers ølandshvede, speltmel og andre slags mel. Og så ynder jeg at tilsætte smag: honning, kardemomme eller malt sirup. Malt sirup fås i en økologisk udgave i helsekost butikker eller økologiske supermarkeder. Normalt bruges det til rugbrødsbagning, men det giver en sødme til brødet jeg holder vældig meget af. Til et brød kommer jeg ca.2-3 spsk fulde i dejen. Og så bager jeg oftest med surdej, jeg synes altså brødet bliver bedre, men det kan sagtens bages uden. Og det kommer jo an på hvilket brød man ønsker, så leg med de forskellige ingredienser, kom korn, kerner og smag i. Prøv dig frem, og få dit perfekte brød!

For at få et brød med en sprød skorpe og sej krumme, er det vigtigste lang lang hævetid og selve bagemetoden – det kan du læse om i linket. Det gode ved grund opskriften er at du ikke behøver have en surdej, at du kan røre ingredienserne sammen uden en røremaskine og bestemt ikke behøver at være bager for at få et lækkert brød.

Skriv endelig en kommentar, hvis du har gode idéer til fremgangsmåde, smags-tilsætning eller andre fif til det perfekte brød,

god krumme!

18 kommentarer til “Mit perfekte brød

 1. jeg bager også efter improvisere eller eksperimenter metoden,har bandlyst gær for øjeblikket og bager langtidshævede brød med surdej.

  1. Hej Hans.
   Det gjorde jeg også en overgang, men synes processen ofte er meeeegt lang.
   Kompromiset med denne bette smule gær, synes jeg nu er ret god – særligt fordi der kommer nogle vældige gode brød ud af det 🙂
   Jeg eksperimenterer derimod med flere forskellige typer mel pt, og er overrasket over hvor meget det virkelig har at skulle have sagt.
   Har du mon lyst til at dele dine erfaringer? Evt et par fifs? Eller et par billeder?
   Mvh LaCucinaNada

   1. Hej Lacuiananada!
    Vil da gerne dele af mine Fif.jeg bruger mel fra økomøllen eller fra fru møllers mølleri,som jeg køber i vores lokale gårdbutik,desuden økologisk italiensk fuldkornsspeltmel som jeg køber i netto når de har det i butikken,når jeg sætter dejen igang foregår det altid med surdej jeg opbevarer i køleskabet,desuden bruger jeg kun kold vand,jeg ælter dejen længe,ca 15 min.og stiller den i en skål med låg i 24 timer.derefter kommer jeg dejen i en form eller former et brød lader den efterhæve i et par timer og stiller brødet i en kold ovn.det giver mig et godt meget sprødt og velsmagennde brød.jeg vil gerne vise nogle billeder.men jeg kan ikke lige se hvordan jeg få den uploadet her bloggen.

   2. HejHans.
    Tusind tak fordi du vil dele dine bage-råd med mig og mine læsere!
    Dét mel fra Fru Møller er jeg blevet ret nysgerrig på, nu har jeg læst om det flere gange!
    Det er også min erfaring at lang hævetid udgør resultatet, dog er jeg ofte for utålmodig til at lade det efterhæve … 😦
    En kold ovn? Jeg synes omvendt en varm ovn. Måske fordi jeg bager i støbejernsgryde.
    Mht billeder, så kan du enten maile mig dem: nadalouise@hotmail.com eller dele dem på facebook – lacucinanada.com?!

    Igen mange tak – skønt med interaktion!
    Mvh La Cucina Nada

   3. gut ding hat weile siger de syd for grænsen,så jeg tager den tid det tager,også med efterhævningen.det skal nævnes, at jeg er efterlønner ,og har plenty of time til min rådighed.,og ja ,bager jeg i form eller direkte på pladen så er det kold ovn er det i gryde så er det selvfølgeligt i forvarmet ovn..

   4. Godt udtryk!
    Egentlig handler det med bagning jo rigtig meget om at få en rytme, synes jeg.
    Særligt hvis man opererer med langtidshævet dej, fordej og/eller surdej.
    Utålmodigheden skyldes at det mest er i weekenden jeg bager, og at jeg jo gerne vil have friskbagt brød om morgenen dér.
    Vil det sige at du måske begiver dig ud i flere mad-projekter end bagning, Hans?

   5. Yesper.jeg er den der står for det kulinariske her i Hytten.jeg fremstiller selv Sennep, Ketchup ,Pesto,Chilisovs,Likører af diverse Frugter,men da jeg har et Køkken der ikke er alverdens stor så holder det sig i Grænser da Lagerpladsen er ret so begrænset.kunne ellers tænke mig at fremmstille i større Stil da jeg har Hygienebevis,og tilladelse at starte Produktion.Har kokkeret til Fester af al slags i en del År,i Weekender men har droppet det idet Folk tror det nærmest er gratis,når ikke der står Prof Kok på ens CV.

 2. Jeg elsker at se TV med mad i, dog må jeg tilstå at Meyers mad på grøndland flyver helt hen over hovedet på mig. Vi har et par engelske kanaler der er RET gode til at vise inspirerende kokke og mad. Jeg kan simpelthen falde i staver i timevis.
  Jeg satser på at hjemmebagt brød, på noget ordenligt mel skal indføres herhjemme. Men sig det ikke til min mand… Han er til bløde boller, fra Schulstad. (endnu)

  ps. NU skal jeg da se MC-dk !

  1. Kære Livsmod.

   Jeg ville på sin vis ønske at jeg havde nogle af alle de udenlandske tv-kanaler der viser mad-programmer, men så igen, jeg synes egentlig jeg har rigelig med tv med min mellempakke 🙂 Men ville nu gerne se Masterchef Australia, har hørt SÅ meget godt om det.

   Den ukronede konge af mad udsendelser er i min verden Hugh Fearnley-Whittingstall! Dét at udsendelserne fra River Cottage ikke kun fra et køkken, men også handler om råvarerne, urban gardening, mad-forskrækkelse, burhøns mv, giver det noget substans. Og så er han bare så lige til, skønt.

   Tror blot det er fordi din mand endnu ikke har smagt DIT nybagte perfekte brød 😉

   Og tak, er selv ret spændt på hvordan jeg gør mig for åben skærm…

   Knus La Cucina Nada

 3. Ih, jeg vil også have en støbejernsgryde OG en røremaskine! Egentlig helst et større køkken, men det er en helt anden sag. Brødet ser super lækkert ud og jeg må tilstå at det er hamrende modigt at lave brød på slump. Jeg kan lave fødselsdagsboller, de usunde, dem med smør og sødmælk og kardemomme på slump. Men det er jo også let.

  Desværre så falder hjemmebagt brød ikke helt i god jord herhjemme. Men det satser jeg på bliver lavet om over en årrække. Rom blev jo ikke bygget og alt det der!

  Master Chef Au har jeg fulgt ret så tæt, så det bliver da vildt spændene. Den danske kendis version, er ikke lige mig. Men jeg er heller ikke til Se & Hør.

  1. Haha, ja det med et større køkken drømmer jeg i den grad også om!
   Så ville der også være plads til lidt mere grej, eller til at det jeg har i forvejen kunne kom frem og stå…

   Jeg kan ikke bage gammeldags fødselsdagsboller på slump – så der er du da sej!

   Tror det er noget med øvelse. Har bagt brød og boller i så mange år nu. Og gu er der da svipsere i mellem. Men som bekendt så lærer man jo af sine fejl 🙂

   Måske hvis du prøver med den opskrift, at du så ville bringe hjemmebagt brød ind i hjemmet med succes??

   Jeg ser nu bestemt heller ikke Masterchef i denne omgang pga de kendte, jeg ser det udelukkende for maden og udfordringernes skyld (og en lille smule pga de drøn charmerende dommere…;-) )

 4. Og så glemte jeg lige 😉

  Jeg bager som regel med våd dej eller folde dej. Alt efter temperament. Og så bager jeg ved høj varme, bagesten og masser af damp.

  P.t. er jeg ved at udvikle et ciabatta med klid men som stadig er med ultra sprød skorpe og dejlige sej, luftig krumme. Yderst smagfuldt og med lang holdbarhed.

  Mange hilsner
  Maj

 5. Hej Nada

  Først et STORT tillykke med deltagelsen i Masterchef. Nøj, jeg glæder mig til at følge dig 🙂

  Smukt brød du der har kreeret. Jim’s opskrift og fremgansmåde er intet mindre end genial.

  Men efter et par år hvor jeg har bagt “the Jim-way” er jeg blevet træt af det. Så jeg bager som jeg plejer. Og altid på slump. Og altid med koldt/langtidshævet dej. Og som dig – med alle mulige former for mel, kerner m.m. Plus forskellige slags surdej.

  Dog vil jeg lige få fat i noget maltsirup.

  Mange hilsner
  Maj

  1. Kære Maj.

   Tak skal du have – så må du tune ind på TV3 mandag d.23.4 kl.19.00 🙂

   Jeg har forsøgt mig med bagesten og damp i flere år, og det fungerer nogenlunde, bare ikke nær så godt som i én støbejernsgryde!
   Men det beror jo selvfølgelig på hvad det er for et brød man ønsker. Jeg bager på mange forskellige måder, nogle gange er det en klassisk sødlig brøddej, andre gange et groft brød af en dej jeg rører på maskine og som ikke hæver vældig længe mv.
   Men jeg vender gang på gang tilbage til koldhævning eller langtidshævet, det får bare en super lækker krumme.

   Ja maltsirup kan virkelig anbefales! Jeg købte det i sin tid da jeg ville i gang med rugbrødsbagning, det gik så ikke så godt, så jeg er lidt skræmt ved tanken, men har så købt maltsirup en del gange siden. Det smager en lille smule af det svenske “Farfars halvfina”, eller et sødt Limpa, hvis du kender det?
   Og det med rugbrød: jeg skal jo bare ind i kampen, jeg ved det. Bager du rugbrød?

   Lyder spændende med et klid ciabatta – jeg vil holde øje med når du deler opskriften!

   Rigtig god weekend til dig,
   Mvh La Cucina Nada

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s