2 x jordbærmarmelade

Jeg ELSKER jordbær.

Især som de er – røde, modne, saftige, lidt syrlige, men mest af alt søde. Jeg nyder dem skåret i fine både på min morgenmad, eller går bare og nipper af dem. Som tilberedt er jeg mest vild dem i marmelade, især en råkold vintermorgen på en nybagt bolle. Så lukker jeg øjnene for en stund, og tænker tilbage på sommer – fuglekvidder, sol og varme ….

Jeg fik i går leveret 2 kg jordbær, som er blevet til en hel del: i flaske, i skål og især på glas. Bla blev det til en fin lille samling af 2 slags marmelade – en helt plain jordbær marmelade, som jeg allerbedst kan lide det, igen dikkedarer blot jordbær og sukker. Og så en jordbær rabarber marmelade, som blev dejligt balanceret mellem det søde og det syrlige. Du får mine opskrifter her:

Jordbær marmelade a´la Cucina Nada:

 • 800 g jordbær
 • 600 g syltesukker (ikke spor økologisk, men det er dejlig praktisk)
 • Geleringsmiddel (ikke nødvendigt, hvis du spiser marmeladen hurtigt, men skal den opbevares i længere tid, da gør det at marmeladen ikke mugner)
 • Atamon til at skylle glassene med

Jeg fik til 1 mellemstort patentglas, 1 alm. syltetøjsglas samt 1 lille henkogningsglas ud af denne portion. Vask glassene godt, og lad dem lufte uden låg. Kog dem sterile med kogt vand, og stil dem til tørre på et rent klæde. Skyl dem med atamon inden marmeladen kommes i glassene.

 1. Nip jordbærrene og skyl dem. Halver dem og kom dem lagvis med syltesukker i en tykbundet gryde.
 2. Lad dem trække saft en times tid.
 3. Kog nu bær og sukker til marmelade konsistens – ca.10 min.
 4. Tilsæt evt geleringsmiddel og lad det koge med et par minutter.
 5. Kom direkte på glas, og luk låget med det samme.
 6. Opbevar marmeladen tørt, mørkt og køligt.

Da jeg havde et bundt rabarber i fryseren var det nærliggende at koge nogle glas jordbær rabarber marmelade også – og den blev overraskende god! Jeg har tidligere kogt en sådan marmelade, og har tilsat alle mulige smagsgivere, men ærlig talt så synes jeg det er synd – lad det smage af hvad det er: jordbær og rabarber.

Jordbær rabarber marmelade a´la Cucina Nada:

 • 1 bdt rabarber
 • 750 g jordbær
 • 800 g rørsukker/syltesukker
 • Geleringsmiddel
 • Atamon
 • Syltetøjsglas
Af denne portion blev der til to mellemstore glas, 2 alm.syltetøjsglas samt 1 lille. Følg anvisning omkring klargøring af glas som ved ovenstående.
 1. Nip jordbærrene og skyl dem. Skyl og rengør rabarberne, skær endelig ikke det nederste af, kun evt tørre stykker, det er i bunden af stænglen farvestoffet sidder!
 2. Skær rabarber i 1 cm stykker.
 3. Halver jordbærrene og kom dem lagvis med rabarber og sukker i en tykbundet gryde.
 4. Lad dem trække saft en times tid.
 5. Kog nu bær og sukker til marmelade konsistens – ca.15 min.
 6. Tilsæt evt geleringsmiddel og lad det koge med et par minutter.
 7. Kom direkte på glas, og luk låget med det samme.
 8. Opbevar marmeladen tørt, mørkt og køligt.

Generelt om marmelade: er konsistensen for tynd, hæld da lidt af væsken fra, kog yderligere ind og/eller tilsæt geleringsmiddel. Læs anvisningen på pakken med geleringsmiddel.

TIP: når du nipper jordbær, hold da i bladet imens du skyller bærret, hiv ikke bladet af, imens det er under hanen, da kommer der vand ind i bærret.

Hvad med at koge en Jordbærsirup? Eller en god gang Jordbærgrød?

2 kommentarer til “2 x jordbærmarmelade

 1. Du reddede mig 🙂 fik en pæn hentydning om at jeg skulle lave marmelade af indholdet af fryseren. Det var nemt at blive hjemmets masterchef med din jordbær & rabarber opskrift.. (uden erfaring overhovedet)

  1. Hej Peter aka Masterchef:-) Det er jeg glad for at høre. Håber du har mod på mere marmelade – det er jo i grunden temmelig let at lave, synes du ikke?
   Mvh La Cucina Nada

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s