Kålsnak

Smørdampet spidskål i selskab med en ristepølse fra Bornholm

samt honningglaserede gulerødder

Jeg har det ikke med kål, som mange andre, og har aldrig helt forstået dets blakkede ry. Til gengæld har jeg det som mange andre, med den måde hvorpå kålen blev tilberedt før i tiden – tung, usmagelig, klasket og udkogt, bvadr.

Særligt her om sommeren hvor kålen er sprød og mild i smagen, synes jeg det er en af grøntsagernes ypperste. Og det handler rigtig meget om at bevare sprødheden, for ellers er der ikke meget ved sådan et kål. Nogle af de lækreste kål lige nu er sommerkål og spidskål – begge fortrinlige rå i en salat, men også lækre tilsat en anelse syre i form af citronsaft eller eddike, og måske let marineret i dette. I tilberedt form kan de blancheres, steges eller blot dampes. Højst nogle minutter, da de hurtigt blive bløde.

I min jagt på lidt information om kålens oprindelse fandt jeg denne fortælling:

Ifølge de gamle grækere greb vinguden Dionysos kongen over de trakiske edeoniere i at trække vinstokke op. Guden bandt misæderen til en vinstok, hvor han måtte afvente sin straf, og kongen, der hed Lyckurgos, græd hjerteskærende. Dionysos, der ikke var kendt som raseriets gud for ingenting, lod først kongens øjne stikke ud, hvorpå han blev flået lem for lem. Men kongens tårer, der faldt på jorden, fik kålplanten til at vokse frem

Kilde: http://www.fri.dk/gastronomi/sommerkaal

Kål er sprængfyldt med vitaminer og omend endnu bedre; mættende kostfibre. Og så holder de forholdsvis længe hvis de opbevares rigtigt: køligt, mørkt og helst i plastic. Indimellem sker det at jeg ikke får brugt hele kålen, da renser jeg det og fryser det – det er ganske velegnet til at komme i varme retter.

Et eksempel på en varm ret hvor både sommerkål og spidskål egner sig rigtig godt, pga den korte tilberedningstid er i wok-retter. Snit kålen og kom den i til allersidst.

Hvis jeg i forvejen har en varm ovn, tilbereder jeg ofte også kålen i en bradepande med en anelse olie og tilsætter forskellig smag. Det kan være friske krydderurter, finstrimlet fennikel, gulerodstoppe, salatløg i både, citronskal og/eller saft, groft salt, friskkværnet peber mv.

Min nyeste dille er at dampe kålen. Det smager bare godt. Det smager af sommer, bevarer sprødheden og vitaminerne og så er det dejlig let spise. Når man damper et sommerkål eller et spidskål, så skal man ikke skære stokken væk, det samme gælder når man ovnbager det, for så falder kålen sammen. Sådan damper jeg:

 • Skær den passende mængde kål, skyl det let
 • Fyld vand i en sauterpande, der skal ikke så meget vand i at kålen koger i det, men blot så det danner damp.
 • Tilsæt et skvæt olivenolie.
 • Kom kålen i, og damp i max.2-3 minutter – hold øje, tag evt en bid op og smag om der stadig er bid i.
 • Hæld nu vandet fra, og kom en klat smør, groft salt eller kryddersalt samt godt med friskkværnet peber ved. Ryst panden en smule, kom låget på, og lad den stå ved eftervarmen imens du anretter resten af maden, eller til smørret er smeltet.
 • Hæld en masse hakket bredbladet persille på ved servering.

Smørdampet spids-, eller sommerkål egner sig godt sammen med sommerens grillerier, særligt til pølser og det lyse kød.

Der findes et utal af måder at tilberede kål på, en af mine andre favoritter er denne her: spidskål i yoghurt – her kan du sagtens bruge sommerkål, hvidkål eller blomkål i stedet. Politikens MAD – sektion har også en masse bud på både sunde og billige retter med kål, ellers kan du finde opskrifter på Sæson for god smag, og hos Aarstiderne.

Håber at du fik lidt ud af denne kålsnak, og måske snupper et af de lækre kål med næste gang du køber ind? Måske du allerede har en måde du foretrækker at spise dine sommerlige kål på, som du vil dele her?

5 kommentarer til “Kålsnak

  1. Også lige my kind of food!
   Synes det er synd at kål sådan er sendt i skammekrogen – derfor dette indlæg. Tænker at supplere med flere opskrifter over sommeren.

 1. Jeg laver ofte spidskålssalat, men i sidste uge fik jeg også eksperimenteret med to forskellige slags blomkålssalater. I mange år undgik jeg kål af samme grund som du nævner – at førhen blev kål ofte kogt til splat, og jeg er ikke særlig god til blød mad! Men sprød kål – det er godt! 🙂

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s