Morgenstund har guld i mund, eller har den?

 

Morgenstund
har guld i mund,
vi til vort arbejd’ ile,
som fuglen glad i skov og vang
udflyver med sin morgensang,
genfødt ved nattehvile.

Fra  salmen “Morgenstund har guld i mund” med tekst af Grundtvig.

Her morgenbordet på min fødselsdag i september, en sådan dag skal der kage med lys i.

Morgenmad er sundt. Morgenmad er menneskets diesel. Morgenmad er unødvendigt. Morgenmad skal kun indtages ved lyst. Morgenmad ligger en bund for hele dagen.

Her en toast og et glas med skyr, frisk frugt og hjemmelavet granola.

Der er mange påstande, flere erfaringer og undersøgelser, og en hel del forskellige måder at gøre det på. Hvorom alting er, så fungerer mit hylster og min hjerne ikke uden morgenmad. Og selvom jeg er dybt afhængig af koffein og ryger, så gør jeg ingen af delene før jeg har indtaget et stort glas vand, og rygning sker først når jeg har spist min mad. Faktisk står jeg op i så god tid, at jeg ved jeg også kan nå at nyde mit morgenmåltid, og mange dage er det dét måltid jeg gør mest ud af.

Weekend morgenmad m. hjemmebagt brød, spejlæg m. grønt, smoothie og kaffe på kanden.

Der er jo ingen der siger at man skal spise morgenmad, og her er jeg helt enig med *ernæringsekspert Per Brændgaard, der siger at det vigtigste er at lytte til kroppens signaler om sult og mæthed, i stedet for at lytte til diverse kostråd og anbefalinger. Men hvad siger kroppen så? Jeg tror at mange af os har rigtig svært ved at lytte til kroppen, og når det gælder ernæring så handler rigtig meget af det om nedarvede vaner. Eks vis, spiste man morgenmad i ens barndomshjem og fik læst og påskrevet at det er enorm vigtigt, er det så den kultur man bringer med sig?

Kilde: http://www.fri.dk/velvaere/forskere-punkterer-myte-om-morgenmad

En morgenmad min krop virkelig synes godt om! Stegte ris, æg og tomat, godt spicy m.frisk chili og krydderurter. Det tager forbløffende kort tid at lave, og kan sagtens laves på en hverdagsmorgen.Jeg laver det ofte når jeg har en rest ris fra dagen før.

En anden oplagt ting at lave af rester om morgenen, nok særligt en weekend morgen, er klatkager fra en rest risengrød. Når jeg koger risengrød, koger jeg ofte med vilje lidt for meget. Her serveret med æblemos – det fungerede overraskende godt! Æblemos egner sig også rigtig godt på et mejeriprodukt, og kræver altså ikke andet end at du skræller æblerne, skærer dem i tern og koger dem til grød i en gryde, evt med en sjat vand og måske sødet med vanillekorn. Grøden kan opbevares i køleskabet i en bøtte i mindst en uge, eller fryses. 

Igennem årene har jeg forsøgt mig med forskellige modeller, en periode udelukkende at spise frugt og grønt indtil kl.12.00, jeg har udeladt morgenmaden, jeg har indtaget helt op til 8 små måltider på en dag, i stedet for 3 store osv. Alt sammen i et forsøg på at gå ned i vægt, og at opretholde et vist energiniveau ifht øget træning. Men hver gang vender jeg også tilbage til morgenmaden. Den er for mig lig med en god start på dagen. Der jeg forkæler mig selv med et nærende måltid, der jeg har ro til at forberede mig på dagen. Faktisk vågner jeg ofte før uret ringer af en knurrende mave. Det tolker jeg som at min krop taler til mig, og beder om at jeg fodrer den.

Proteiner mætter så godt fra morgenstunden, og ofte er der et blødkogt økologisk æg på mit morgenbord. Her i selskab med vanilleyoghurt med müsli og friske blåbær.

Det skal ikke være en hemmelighed at jeg har en meget sød tand, og at jeg virkelig kan spise igennem om morgenen. Derfor er min udfordring at få mere grønt på tallerknen om morgenen, og at nøjes med det søde i weekenderne. Og så går jeg hurtigt død på at spise det samme dag for dag. Derfor veksler jeg en hel del. Et sted jeg får inspiration til at spise anderledes morgenmad, er via Instagram (en app hvor man kan dele billeder), da mange her deler billeder af bla deres morgenmad.

Endnu en toast – en dille jeg havde i sommer – lavet af en rest lidt tørt brød. Og så en anden dille, rugbrødsdrys på enten tykmælk, skyr eller ymer … ren barndom.

Og måske har du det også sådan, at du savner inspiration til din morgenmad? Eller måske du ved at ændre en smule på jeres madvaner derhjemme, kan få børnene til at spise en smule mere om morgenen? Eller i det hele taget spise morgenmad?

For her er jeg ikke enig med Brændgaard, fordi jeg simpelthen ikke mener at (de fleste) børn er gode nok til at mærke efter. Særligt skolebørn mener jeg har brug for en god start på dagen. Min erfaring med børn i alderen 5-14 år er at de der starter dagen med morgenmad, og gerne et formiddagsmåltid, har lettere ved at koncentrere sig i skolen. De har simpelthen en anden ro. Det kan godt være at de ikke spiser særlig meget, men bare en smule er ok. I forhold til børnene har måltidet, som aftensmåltidet, også den funktion at der kan skabes et hyggeligt rum sammen – at der er tid til nærvær, omsorg, pjat og til at lytte. I mit arbejde med børn er min erfaring at netop dette rum, jeg skaber med the på kanden, frugt skåret i både, et par stearinlys, mit nærvær og morgenbuffeten dækket, det får ofte også de børn der normalt ikke spiser morgenmad til at nappe en enkelt bid eller to.

Spiser du morgenmad? Eller hopper du let og elegant over det måltid? Måske hører du blandt dem, som et par stykker skrev på LaCucinaNada´s facebook side som kommentar til et morgenmads-billede jeg havde delt, der nøjes med kaffe i spandevis om morgenen?

Frisk presset juice er bare godt om morgenen! 

Oftest består min morgenmad af grød, for det meste helt almindelig havregrød som jeg holder uendelig meget af. Men den skal pimpes lidt før den bliver rigtig sjov at spise. Med friske bær om sommeren, frisk frugt, tørret frugt, kompot eller med nødder. Her en dag hvor den fik hele armen: med hakkede hasselnødder, usaltede pistacienødder samt hakket mørk chokolade. Mumsalibaba. Forestil dig chokoladen der smelter let henover grøden …

En kommentar til “Morgenstund har guld i mund, eller har den?

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s