Tun-frikadeller i en travl hverdag

I de forgangne uger har jeg haft drønende travlt. Ikke så meget i køkkenet, men især på mit arbejde og med studiet. Faktisk så travlt at jeg ikke fik overholdt den madplan, jeg ellers lavede sidste weekend. Og så har jeg været træt. Ualmindelig træt. Nogle dage så træt, at jeg ikke orkede købe det sidste ind der manglede, ej heller at lave mad.

Nu står den på nogle fridage. Ikke fridage til at benytte mig af byens mange kultur tilbud, eller til at tage ud i den smukke efterårs skov. Nej den står såmænd på læsning og opgave skrivning. En opgave jeg synes jeg havde styr på hvordan skulle grejes … lige indtil min vejleder stillede de helt rigtige u-ærbødige spørgsmål, fulgt op af en telefonisk coaching. Så nu skal den tænkes om har jeg besluttet. Men det gør ikke spor, for hold op hvor det rykker mig, og min antagelse om mit lederskab og mine tanker om min erhvervsmæssige fremtid!

For at få tankerne på plads, og for at få nogle hvil, har jeg selvfølgelig et par mad-relaterede projekter på tegnebrættet i ugens løb. Det er uden tvivl i køkkenet jeg slapper allermest af.

Ligesom jeg slapper af når jeg har styr på min frokost, som efterhånden er blevet dagens lille helle på min travle arbejdsplads. I den forgangne uge har det skredet noget, og en dag blev det til et stykke knækbrød, en pære og en energibar. Ikke just en frokost der bekom mig. Og det bider sig selv i halen, når ikke jeg får tanket ordentlig op.

Har du det også sådan?

Mange dage misunder jeg de der kan traske ned i en kantine og få frokosten serveret. Men samtidig så består min frokost ret ofte af rester fra middagsmaden og diverse grønt. Og den frokost nyder jeg. Som da jeg i den forgangne uge havde til et par dage, med en simpel nudelsalat og nogle rigtig lækre saftige tun-frikadeller.

Opskriften blev til efter jeg så et af Klidmosters mange bidrag til DM i Hverdagsmad – Jeg brugte mange elementer fra hendes opskrift, men da jeg ikke havde æg og skulle have brugt noget af mit spidskål, kom jeg på lidt ændringer. Nudelsalaten kræver ikke en egentlig opskrift, så derfor blot hvad den bestod af: nudler, spidskål og gulerødder vendt i olie, citronsaft og æbleeddike, toppet med bredbladet persille, cashewnødder samt usaltede pistacienødder (de bedste jeg nogensinde har smagt, fra biogan købt hos Økologisk Supermarked). Salaten kan laves noget mere sexet, og med forskellige mere asiatisk prægede dressinger, min blev til en af de aftener hvor jeg var knap så opfindsom.

Opskriften på tun-frikadellerne får du her:

(1-2 pers., hvis du vil have til frokosten også, så fordobler du bare mængden)

 • 1 *ds tun i vand
 • 1 dl havregryn
 • 1-2 fintrevet gulerødder
 • 1 løg, halvdelen fintrevet, halvdelen i tern (hvis du laver dellerne til børn, så kan du jo rive hele løget, jeg kan bare godt lide at der er lidt bid i.)
 • 1 dl meget fintsnittet spidskål (brug evt mandolinjern)
 • 1 dl skyr
 • Krydr med salt og peber
 • Evt en lille sjat vand til at samle farsen

Hæld væden fra tunen, og lad den dryppe af. Findel tun stykkerne. Bland alle ingredienserne til en fars, og steg dem gyldne i olie ved middel varme til de får en sprød skorpe.

*Dåsetun er faktisk gået hen og er blevet en “luksusvare” i mit køkken, da jeg udelukkende køber dåser, hvor jeg med sikkerhed ved at der bliver taget hensyn til, at der ikke ryger bifangst med i form af delfiner, skildpadder, hajer og sågar fulge med i nettet! Plus at det er fiskeri der udelukkende fanger tun, der rent faktisk er store nok. Så som med alle andre levende fødevarer, spiser jeg det sjældnere og ofrer derfor gerne det ekstra på varen. Hvis du heller ikke ønsker at få en dåse tun i indkøbskurven, der ved dens fangst udsætter truede dyrearter, havbunden og fanges på en ret så grum måde, så gå efter MSC-mærket på pakken.

Denne dåse tun er et eksempel på et MSC-mærket produkt, og så smager den helt vildt godt!

Jeg er helt overbevist om at de vil hitte i de fleste børnemaver også! Og så er de så lette at tilberede, at man ovenikøbet kan tage børnene med i køkkenet og lave dem, alt efter alder, skal de have hjælp til stegningen.

En anden spise, som er let at tilberede i farten er hotdogs. Noget børnene garanteret også vil sætte stor pris på. Hotdogs har de seneste år fået en hel revival, og det i vilde udgaver med nytænkte toppings, anderledes brød og et hav af forskellige spændende pølser. Der er sågar et DM i hotdog … mine var nu ret så klassiske, dog med pølser fra Hanegal. Det gode ved at lave dem selv, er at man ved hvad der kommes i og på – en slags JunkdeLuxe.

11 kommentarer til “Tun-frikadeller i en travl hverdag

 1. Jeg kender alt til at have for travlt og være træt. Da jeg tog Diplom i Ledelse samtidig med fuldtidslederjob, 2 små børn og meget mere, fandt jeg ud af, at kl 5 lørdage og søndage morgner var skabt til studietid – ingen forstyrrende telefoner og lyde – total opslugthed af læsning/skrivning. Så når familien endelig stod op ved 8-tiden var jeg faktisk ladet op til en ny dag. Det mest irriterende var, når der var studiegrupper – det skulle altid foregå søndag eftermiddag – og det er bare ikke godt for en børnefamilie, så jeg valgte at skrive afgangsprojektet alene. Efter en travl tid er det nogle gange meditativt at stå og snitte og hakke i køkkenet, hvis man lige kommer igang.

  1. Kære Birte, hvor er du sej!

   Jeg priser mig lykkelig for at jeg ikke har andre end mig selv, og mine to lodne firbenede at tænke på i hverdagen.
   Synes faktisk at det studie trækker en del på min energi, men heldigvis positivt! Ulempen er blot at jeg ikke har så meget tid til at se mine venner som jeg egentlig har lyst til. Men det hænger også sammen med at vi på min arbejdsplads kæmper med højt sygefravær, og det gør at jeg løber afsindig stærkt der.
   Og uden at det skal lyde klynkende, så kæmper jeg med daglige smerter i mit ene ben efter en operationsskade. Noget der virkelig trækker tænder ud!
   Jeg er ikke et morgenmenneske, og evner ikke at gøre dig kunsten efter – du skabte jo nærmest nogle ekstra timer i døgnet?! SÅ sejt gået. På KLEO, hvor jeg tager min Diplom, er det heldigvis tilrettelagt sådan at der er indlagt studiegruppedage, dvs de er booket på forhånd. Min studiegruppe denne gang er vildt god, og jeg får rigtig meget ud af det når vi mødes. Ofte tager vi ikke en hel dag, og det giver tid til at nå hjem og læse, eller reflektere, som jo er mindst lige så vigtigt.
   Tror slet ikke vi kan skrive i grupper, men det vil jeg nu heller ikke.

   Og ja, er jo helt enig – køkken meditation er godt.

   Hav en dejlig søndag!
   Mvh La Cucina Nada

  1. Hej Anna.
   Jeg køber den i SuperBest, i diverse helsekost butikker eller på nettet – bla har Økologisk Supermarked den.
   Men efterhånden er en del dåsetun mærket, se efter enten MSC-mærket, eller læs på dåsen/pakningen. Jeg har set et engelsk mærke (tror jeg det er), hvor der optræder en delfin med en tekst om, at der er taget hensyn til truede dyrearter ved fiskningen.
   God fangst til dig!
   Mvh La Cucina Nada

 2. Jubii, en ny idé til at bruge tunfisk (uden delfin)… 🙂
  Men hjælp lige mig udenlandsdansker: Hvad er Spidskål? Selv wikipedia giver ingen svar! Og havd er skyr?
  Så dum kan man være….

  1. Jamen kære udenlandsdansker,
   Skyr er et mejeriprodukt, oprindeligt fra Island. En dejlig tyk yoghurt-type, med næsten ingen fedt i. Yderst delikat som morgenmad!
   Spidskål er en lys kål, mere salat-agtig end hvidkål. Sprød, smagfuld. Nok den kål jeg spiser mest. Prøv at tjek på Aarstidernes hjemmeside.

   Dejligt at du kan bruge idéen!

   Mvh La Cucina Nada

   1. TAK! Du får mig til at få smag på at g¢re mere ud af madlavningen 🙂 simpelthen fordi du giver nemme og lækre råd, uden at overvælde mig i et overflod af muligheder eller kokke-kunststykker….

 3. Hej Nada

  Uhm, lækkert. Dejlig variant af dellerne – fedt at vide at de sagtens kan hænge sammen uden æg.Jeg skal også helt klart eksperimenter med at komme flere grøntsager i. Er det soba-nudler du har i salaten?

  Hæ, her står den også på hottere med pølser fra Hanegal i morgen – det bliver dog deres nye nordiske gedepølser med ramsløg der bliver lagt til rette i fuldkornsbrød.

  Håber vi ses d. 12/11 i Roskilde 😉

  Kram fra Malou

  1. Hej Malou.

   Ja med skyr, og en sjat vand så blev det en lind fars, en enkelt gik dog i smadder, men det var vist pga stegningen. Det fungerede overraskende godt med kål i, og det gjorde jo også at den ‘kostbare’ tun strakte lidt længere.

   Det er Soba nudler ja, fra Clearspring.

   Jeg har gemt så mange konkrete indlæg fra gode blogs, at jeg snart laver et helt tema ud af det;-) Skønt med inspiration!

   Hvad sker der i Roskilde?

   Knus og god weekend, knus fra La Cucina Nada

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s