Kaffe-slabarads

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke findes der kaffe i 98 % af de danske hjem, vi er den tredje mest kaffedrikkende nation i verden og vi drikker i snit 4 kopper kaffe om dagen pr.dansker. Mit fag er uden tvivl med til at trække statistikken op, men jeg tror der generelt bliver drukket rigtig meget af den sortflydende koffeinholdige væske rundt om på arbejdspladserne i landet.

Selv har jeg drukket kaffe i rigtig mange år, og forbinder det med noget velfortjent eller noget jeg trænger til. Den daglige ration kaffe på mit arbejde, er ikke just en fornøjelse. Den er brygget på en kaffemaskine, den er sur og bliver aldrig rigtig varm. Men jeg drikker den alligevel. Hjemme går jeg op i hvilken bønne jeg køber, kværner den, sikrer at vandet når at falde nogle grader fra kogepunktet og brygger den på mine stempelkander. Og jeg drikker hellere en enkelt rigtig velsmagende kop kaffe, i stedet for at bælle en hulens masse dårlig kaffe.

Men jeg, og garanteret også du, har rigtig meget mere at lære omkring kaffe i det hele taget. Det har de fire nørdede (det er kærligt ment) mænd bag The Coffee Collective sat sig for at gøre noget ved, og derfor er bogen “God kaffe – grundbog for kaffeelskere” just udkommet. The Coffee Collective har eget risteri og nu 3 kaffebarer i København. De tre barer har et ret forskelligt udtryk, og er placeret tre vidt forskellige steder i byen. Min favorit må være det nyeste skud på stammen, nemlig den på Godthåbsvej. Her er en tjekket og professionel med samtidig afslappende atmosfære. Men den lille kælder kaffe-bar i Jægersborggade står nu også mit hjerte nært, særligt når vejret er til at sidde udenfor. Den i Torvehallerne bryder jeg mig faktisk ikke særlig meget om, her er på en måde for hektisk og den minder mig noget om alle kaffe-bar kæderne.

Èn ting der er helt særligt ved at nyde sin kaffe i kaffe-kollektivet, er de passionerede baristaer der gerne deler ud af deres viden, og brygger din kaffe med omhu og kærlighed. Af fare for at lyde sexistisk så er det også nogle utrolig charmerende unge mænd allesammen. Det er jo ikke så ringe med sådan en dobbelt nydelse.

Bogen ligger pt på mit sengebord, og har indtil nu opslugt mig ganske og aldeles. Den er nørdet, til tider ret teknisk. Det kan diskuteres hvor detaljeret en viden den almindelige kaffe-drikkende dansker har brug for, og mange vil måske mene at en sådan bog vil omvende en, eller decideret prædike. Men de fire kaffeidealister, som de omtaler sig selv, formår netop ikke at tale ned til en. De deler blot deres store viden, og tager læseren igennem kaffens rejse helt fra plante til brygningsmetoder. I bogen kan man læse om sorter, hvordan man smager på kaffen, ristnings grader, hvordan man skummer mælken, de mange forskellige måder at brygge kaffe på. Der er anvisninger og tips til hvordan man køber samt tilbereder den gode kaffe derhjemme. Desuden er der forklaringer af begreber, fakta bokse samt meget pædagogiske illustrationer.

Og så er den bare lækker. Smukke fotos, fine tegninger. Krydret med humor.

Bogen kan både læses fra ende til anden, men kan også bruges som opslagsværk, da den har et rimeligt register bagerst.

Den har afgjort fået mig på andre tanker, særligt omkring den måde jeg brygger kaffe på. Allerede nu har jeg taget et par af bogens fifs i brug, eks vis at rengøre filteret i min stempelkande helt efter brug og at skumme kaffen inden jeg presser den. For at teste om det gav en forskel i smagen, har jeg sammenlignet, og det gjorde en ret så stor forskel.

Desværre er min kaffekværn fornylig gået i stykker, og forleden smadrede den mindste af mine stempelkander. Men som jeg talte med den ene barista om, da jeg nød min kaffe ved baren i søndags, så er det måske et vink med en vognstang. Jeg starter nok med en ny kværn med et ordentligt skær, en tragt og så vil jeg til at måle min kaffe nøjagtig af, og derfor må jeg have mig en vægt der kan måle 1 grams-intervaller.

Kald mig bare kaffe-nørd. Jeg vælger nu at kalde mig for en kaffeelsker. Og én ting er sikkert, jeg vil fortsat købe mig en tår kaffe hos Coffee Collective, og lykkelig for at den ene af barerne ligger så tæt på hvor jeg bor – de laver aller h ……. god kaffe i de kollektiver!

Bogen kan købes i deres egen webshop, i deres kaffe-barer og rundt om i forskellige boghandlere.

2 kommentarer til “Kaffe-slabarads

  1. Årh søde Nada, hvor ser det bare hyggeligt ud! Tag mig med næste gang – er KÆÆÆÆMPE fan af TCC’s kaffe. Slurp! 🙂

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s