Har du også forladt julen mentalt, men ikke helt i slikskåle, køleskab og diverse køkkenskabe? Jeg havde en halv bøtte fuld af rosiner lagt i mørk rom, tilovers fra da jeg havde Julestue. Nogle saftige, bløde og velsmagende rosiner jeg ikke nænnede at smide ud. Og selvom jeg stadig har til at lave glögg, var det ikke lige det jeg lystede. What to do with those raisins then?
Her kom jeg på at lave en dansk udgave af en Panettone, som er en italiensk meget luftig julekage af en lys dej. Derfor blev det til en sønderjysk Bistik, tilsat rom-rosinerne og et skvæt af min hjemmelavede glöggekstrakt. Bistik laves traditionelt til det store kagebord i sønderjylland. Da det er en gærkage, så bliver den lidt a´la en thebolle i konsistens og mætter derfor en del, hvilket man brugte at servere midt i kageorgiet for at spare på de dyrere lagkager.
Til selve kagedejen skal du bruge en opskrift på en gærdej, jeg brugte opskriften fra Politikens Store Bagebog, men ændrede en smule ifht mængden. Den får du her:
- 30 g gær
- 2 dl mælk
- 2 æg
- 1 tsk honning
- 1 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- Ca. 500 g italiensk mel, type 0
- 125 g blødt smør
- Ca.1 dl rosiner udblødt i mørk rom (et døgn skulle kunne gøre det, mine havde trukket i mindst 14 dage …)
- Opløs gæren i den kolde mælk.
- Hæld mælken i en røreskål, enten til køkkenmaskinen eller rør blot dejen med håndkraft. Jeg rørte den på maskinen, da den skal røres en hel del for at få den luftig.
- Pisk æggene i, og tilsæt honning og kardemomme.
- Hæld langsomt godt halvdelen af melet i, og rør på maskinen til dejen begynder at slippe kanten af skålen.
- Tilsæt salt.
- Kom nu det bløde smør i, lad maskinen røre videre imens. Kom rosinerne i dejen.
- Tilsæt nu resten af melet – igen til dejen slipper kanten, og begynder at tage form af en kugle på midten af skålen.
Beklæd nu en mindre bradepande med bagepapir, og hæld dejen heri. Den er klistret, og skal have noget hjælp – skyl evt en dejskraber i kold vand, og fordel dejen med den. Prik dejen med en gaffel, så der dannes flere små huller i overfladen. Stil dejen til hævning i et par timer. Og kog imens flødemassen:
- 50 g smør
- 75 g sukker
- 1 dl piskefløde
- 4 spsk honning
- 1/2 dl glöggekstrakt (denne del kan sagtens udelades, da de øvrige ingredienser er som i den oprindelige opskrift, men det giver kagen et krydret pift og matcher rosinerne fortrinligt.)
- Kog alle ingredienserne op, og lad det køle imens dejen hæver.
Når kagen skal bages, prik da evt lidt flere huller med en gaffel, og hæld massen udover dejen. Jeg stak også lidt flere rosiner ned under overfladen. Drys evt perlesukker på, eller som i den oprindelige, mandelflager.
Bag kagen under den midterste rille i ovnen ved 200 grader i ca.25-30 min.
Man behøver nu ikke være utålmodig, når man har rosiner i rom – de holder da i 100 år. Det er vist kun et uforstandigt menneske, der kunne hitte på at smide dem – og rommen – væk! De er gode i en parfait, en gulerodskage og mange andre ting. Husk, man skal bruge forstanden, ikke skraldespanden …
Den var god, Elsebeth!
Helt enig;-)
Mmm, den kendte jeg ikke – men må da helt klart prøve at lave! Jeg har faktisk aldrig prøvet et sønderjysk kaffebord, men det står da afgjort på listen over ting der skal prøves en dag 😀
Det står afgjort også på min liste, Marie!
Tak for den gode info!
Jeg har heller ikke en ismaskine. Anne au chocolat har en god opskrift på flødeis. Den bruger jeg og den er rigtig god. Den er anderledes da der skal laves en marenges der blandes i fløden og æggesnapsen. Marengsen gør at isen ikke krystallisere. Og god til fryseren.
Vh Charlotte G
Den må jeg da afprøve – tak.
Har også formået at lave is der ikke krystalliserer, bla en regnbueis.
Yep det har den.Udover at selskabet skal komme i god stemning siges det at hvis moderen drikker et glas vin eller champagner iblandet Boonensopp,så vil barnet aldrig få problemer med vandladningen.
Hmm .. havde nu forestillet mig noget mere poetisk;-)
Skyldes det din oprindelse, at du ved så meget om det? Eller er du blot en nysgerrig og belæst herre, Hans?
Jeg er ikke Friese Nada, er født ved Rhinen men har boet i Glückstadt, Eckernförde, Flensburg Süderbrarup på Sylt og i Cuxhaven,samt at jeg er på diverse udenlandske Madsider,og har kontakt med nogle af de Tyske Medlemmer på Madsiderne
so der bliver et eller andet hængende
Dejligt at opsuge viden – også om mad!
Jep Nada,Boonensupp er romrosiner. det er en gammel friesisk måde at omtale dem på.de bliver bla taget med til Barnedåb,som Gave
Aha, spændende. Symboliserer de noget i den forbindelse da?
Vi må prøve at bage den med Boonensupp og gløggekstrakt flække den og smøre den med Buttercreme,og se hvordan den så smawer
Boonensup?? Er det rom-rosiner, Hans? Ja gør du ikke det, og skriver tilbage hvordan den blev?
Ellers sku man snige ekstrakten ind i den smørcreme ..? 🙂
Meget spændende! Den kage kendte jeg slet ikke i forvejen (som jeg også antydede på Twitter :-D). Hvad smager mest igennem i kagen?
Hmm .. uden glöggekstrakt og rosinerne, så synes jeg ikke den er videre ophidsende. Der smager den som en sød bolle, en klassisk gærdej m æg i.
Jeg kendte den godt, men har nu aldrig bagt den før.
Mon man kunne lokke et par sønderjyder til at diske op m sådan et kagebord i Kbh? 😉
Bistik er nu oprindelig en tysk Gærkage,og den bliver flækket og lagt sammen med Buttercreme en creme bestående af
Smør og Kagecreme
Den måde kender jeg godt, men tror nu den kan bages som her også ? Det viser min research også. Om den er tysk eller sønderjysk? Måske begge dele?
Bistik…. Det er et sjovt navn til en kage. Hvor mon navnet kommer fra? Honningen, kunne du smage det?
Smagte kagen godt?
Jeg bruger romrosiner i flødeis. Det er osse godt.
God søndag Nada
Vh Charlotte G
Ja det er et sjovt navn – prøvede at finde frem til det, uden held:-(
Honningen er ikke tydelig, tænker det blot er et sødemiddel.
Det lyder også lækkert, Charlotte. Laver nu ikke så ofte is, da jeg ingen maskine har til formålet.
God søndag,
La Cucina Nada