Græsk påskebrød

Græsk påskebrød/LaCucinaNada

Vel er der krise i Hellas, men mon ikke de får tid til at fejre påsken vanen tro? Påsken er nok den helligste fejring i det græske, og en af traditionerne er at bage brød formet som kranse, enten med æg sat i brødet under bagningen, eller brugt som “skål” ved servering af æggene. Æg bliver traditionelt farvet røde, som symbol på Jesu kristi blod. Den slags foregår ikke her i det helt og aldeles ikke-religiøse hjem. Jeg har derimod lavet grus i maskineriet, og kogt mine æg med kaffegrums. Brødet kan bages både som et sødt brød, eller som her med kommen, og egner sig derfor særdeles godt blot med smør eller med ost på.

Græsk påskebrød/LaCucinaNada

Hvis du er mere nysgerrig på græsk mad, så se eks vis min græske favorit blog her – han kan noget med billeder og lette opskrifter!

Mit brød blev lidt asymetrisk, men den slags har jo også sin charme, ikk´? Du får min opskrift her:

Græsk påskebrød med kommen:

  • 125 ml mælk
  • 15 gram gær
  • 3 tsk rørsukker
  • 2 tsk kommen
  • 60 g smør
  • 400 g mel type 00
  • 1 sammenpisket æg + 1 til pensling
  • evt mandelflager til pynt
  • en smule olivenolie

Smelt smørret, og lad køle en smule. Varm mælken op til kropstemperatur. Hæld melet i en stor skål. Smuldr gæren heri og tilsæt sukker samt kommen. Hæld nu smør, mælk og æg i og ælt dejen til den er glat og elastisk – ved håndkraft tager det ca. 5-10 min. Kom bagepapir på en bradepande, og smør det med en smule olie.

Græsk påskebrød/LaCucinaNada

Del nu dejen i tre lige store stykker. Tril dem til lange pølser, på en længde svarende til bradepandens bredde, eller længere. Et tip ved trilning: tril pølsen færdig på bagepapiret og dyp evt fingrene i olien. Flet nu de tre pølser sammen, og form en krans. Den ene ende stikker du under den anden, og trykker forsigtigt dejen sammen med fingrene. Smør evt lidt olie på fingrene. Hvis det ser lidt mystisk ud, så flet enderne op og så godt du kan ind i hinanden. Du kan også nøjes med at lave et langt flettet brød.

Lad nu brødet hæve under et viskestykke i min. 1 time.

Pensl brødet med et sammenpisket æg, og bag det v.190 grader i ca. 40 min. Brødet er færdigt når det er gyldent og lyder hult når du slår på det.

Server evt på frokostbordet med æg i midten.

God påske!

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s