Skyrfromage m. sød dukkah

skyrfromage/LaCucinaNada

Husblas.

Bare ordet har længe fået mig til at gyse. Og dét ved tanken om den kærnemælksfromage vi skulle lave i hjemmekundskab i folkeskolen. Mage til klumpet væmmelig substans, og på ingen måde en skøn sød-syrlig dessert. Siden har jeg stort set ikke beskæftiget mig med stivelsesmidlet, og har danset udenom desserter hvor den indgår.

Sjovt nok er buddinger, fromager og panna cotta nogle af mine absolutte favoritter i det søde køkken…

Derfor skal det nu være slut med angsten for de små gennemsigtige mærkværdige plader, og inspireret af smagen fra min yndlings morgenmad, nemlig skyr, kastede jeg mig ud i en skyrfromage.

Og faktisk må jeg sige, at de mange kyndige kogekoner, husmødre, kokke og madører jeg har talt om husblas med, har fuldstændig ret: det er MEGA let at arbejde med. Bevares der er noget med temperaturer, alle ingredienser have samme temperatur, men udover det er det virkelig a piece of husblas.

skyrfromage/LaCucinaNada

Jeg valgte at lave en sød dukkah til at toppe fromagen med – en dukkah er en blanding af nødder og krydderier – en blanding der også er yderst velegnet som drys på yoghurten, på pandekager eller eks vis på koldskål. Lav evt en større portion nu du er i gang, så du har denne skønne duftende og pikant smagende nødde-blanding til en anden gang.

Den sprøde søde topping går rigtig godt i spænd med den let syrlige fromage, i al beskedenhed må jeg sige at jeg er sluppet ret så godt fra denne dessert …

Du skal bruge flg. til 4 små glas:

skyrfromage/LaCucinaNada

Skyrfromage:

 • 2 1/2 blade husblas
 • 2 1/2 dl skyr
 • 2 spsk rørsukker
 • 2 dl flødeskum
 • Kornene fra 1/2 vanillestang

Start med at tage den mængde piskefløde og skyr du skal bruge ud af køleskabet.

Læg husblas i blød i en skål. Den skal trække i ca.10 min.

Rør vanillekornene i rørsukkeret, og rør det ud i skyren. Rør forsigtigt, men så længe at sukkeret opløses. Pisk fløden til skum i en anden skål.

Hav en lille skål klar med en smule af skyr-blandingen.

Tag nu husblas op af vandet, lad gerne noget hænge ved, og smelt det ved vandbad. Kom den smeltede masse op i den lille skål med skyr-blandingen, sådan at det køler. Vend det med resten af skyren.

Bland nu skyr-blandingen med flødeskummet.

Kom det hele i en større skål, eller direkte i de glas du vil servere den i, og stil det på køl i min. et par timer, gerne natten over.

Sød dukkah:

 • Hakkede ristede hasselnødder
 • hakkede usaltede pistacienødder
 • Lys rørsukker
 • Stødt kanel
 • Stødt kardemomme

– Jeg har ikke angivet mængder, men der skal ca. 1 lille håndfuld til af hver af nødderne til de 4 portioner, 1-2 tsk rørsukker og et nip af hver af krydderierne. Smag dig frem undervejs.

Jeg valgte at hakke mine nødder rimelig groft, i dukkah blandinger er nødderne normalvis væsentlig finere hakket.

Drys en smule dukkah på fromagen inden servering, og stil evt en skål med mere, så man selv kan tage mere på.

PS. Tak til en Mor i institutionen hvor jeg arbejder, der fortalte mig at dukkah skam også kan laves i en sød version!

 

4 kommentarer til “Skyrfromage m. sød dukkah

  1. Ja som du kan læse, Lene, så er det også først i nyere tid at jeg har gjort mig ud i noget med husblas. Men det er dælme godt. Og jeg får også lyst.
   – det lækre ved den her er, at den ikke har meget smag, så vanillen træder virkelig frem. Og så det knas på toppen, mums. Det er i øvrigt også godt på grød og surmælksprodukter til morgenmad.

   God fornøjelse med fromage-lavningen!

   La Cucina NADA

 1. Uhm det ser lækkert ud. Jeg er også først fornylig begyndt at have lyst til husblaseksperimenter og ja som du skriver, er det jo slet ikke så svært 😉 Uhm er vild med tykmælksfromage og jeg tænker at denne kommer tæt på. Syrlighed fra skyr og sødme fra vanille og fløde. Det kan kun blive godt.
  Tak for en god opskrift 🙂
  Med venlig hilsen
  Gitte

  1. Taaak, og velbekomme Gitte.

   Ja den er a’la ymerfromage, bare ikke så sød og fed. Skyren trænger tydeligt igennem, men sødes som du skriver af vanille og fløden. På bedste vis.

   Glæder mig til at høre hvad du synes?!

   Mvh La Cucina Nada

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s