Æblegifler

æblegifler/LaCucinaNada

Om æbler kan siges mangt og meget.
Noget er sandt og andet fordrejet.
I Edens have, røg jo idyllen.
Eva og æblet var dem, der fik skylden.

(Æbleriget)

Efter en dejlig, men også ret så hård uge på arbejde fik jeg sådan lyst til at bage i går – noget hvor jeg skulle have hænderne i dejen; ælte og forme. Men hvad skulle jeg finde på?

Jeg bladrede mine opskrifter på bloggen igennem, og fik øje på en af de absolut bedste opskrifter jeg har udviklet indenfor det søde bagværk, nemlig mine Kanelgifler. De holder sig saftige, er fryse-egnede og smager bare, ja pardon my french, pisse godt! Og med mit køb af en hel kasse æbler forleden, fik jeg den idé at lave en variation af giflerne med æble i, og de blev faktisk også ret så gode.

Giflerne er ikke vildt søde, det afhænger selvfølgelig noget af hvilke æbler du bruger til fyldet, men du kan tilføje et par spiseskefulde sukker til grøden hvis du ønsker en sødere udgave. Eller rive marcipan over æblefyldet lige inden du ruller dejen sammen. Jeg sødede så lidt som muligt, og valgte et syrligt æble.

Her mit bud på en anderledes giffel, som nydes bedst i selskab med en varm kop the og efter en gåtur i det ruskende efterårsvejr:

Æblegifler:

Gærdejen:

60 g smør

2 dl mælk

ca.20 gram gær (afhænger af gær-typen og hævetid, se kommentarsporet under indlægget)

2 strøgne spsk rørsukker

2-3 tsk stødt kardemomme

1 æg (+ 1 til pensling)

400 gram hvedemel (jeg brugte Amo´s økologiske landhvedemel, som jeg er blevet ret så glad for, den har sådan en smuk gylden farve.)

Fyldet:

Ca. 8 små let syrlige æbler

1 vanillestang

Et my rørsukker til at fordele vanillekornene i

Evt 1-2 spsk rørsukker eller revet marcipan

Smelt smør og mælk i en kasserolle. Køl det til det er håndvarmt. Og hæld det da i en røreskål. Opløs gæren heri.

Tilsæt sukker, kardemomme og ægget. Pisk det godt igennem.

Tilsæt nu melet imens du ælter dejen.

Dejen æltes til den er samlet og danner en kugle. Det kan sagtens gøres i hånden, men ellers kan du bruge en røremaskine til formålet.

Stil dejen til hævning til den er dobbelt størrelse under et klæde.

Lav æble-fyldet imens:

Skræl æblerne og skær kernehus mv fri. Skær dem i grove tern. Skyl æblerne i et dørslag, og hæld nu æblerne i en gryde, gerne med lidt af det skyllevand der hænger ved.

Skrab kornene ud af vanillestangen, og fordel dem i en smule rørsukker med kniven. Kom vanillesukkeret ved æblerne.

Kog æblerne til en grov mos, lad endelig nogle af stykkerne være hele stadig. Lad mosen køle imens dejen hæver.

Sådan laver du giflerne:

Når dejen er færdighævet,, rulles den ud på et meldrysset bord til et ca .50 cm langt stykke, og ca.15-20 cm bred, altså til et rektangulært stykke.

Fordel nu æblemosen over hele dejen, næsten ud til kanten. Herefter rulles den sammen på den lange led, og skæres ud, alt efter hvor brede de ønskes, jeg skar mine i ca. 3-4 cm stykker.

Læg giflerne på en bageplade med bagepapir, med den pæneste dej-side opad, og lad dem hæve i en times tid under et klæde.

Pensl dem med et sammenpisket æg, og bag dem ved 200 grader i ca. 20 min. Hold øje med den undervejs.

Vær så god, nybagte æblegifler!

Og se så lige her nogle flotte resultater to af mine læsere fik her i weekenden:

Æblegifler/LaCucinaNada

Mange tak for de billeder!

16 kommentarer til “Æblegifler

 1. Jeg skulle hilse fra mine drenge og sige, at de smager skønt!. Min dej voksede også meget, men ved et nærmere studie i mængden af den økologiske gær, opdagede jeg, at den nu var på 50 g, hvor det før har været på 40 gram. Jeg lavede dobbelt portion og brugte derfor 1 pk. gær – altså 10 gram for meget. Så derfor tror jeg, at de hævede meget og hurtigt. Men smagte skønt.
  Jeg brugte ca 800 g. skrællet og renset æbler i tern til den dobbelte portion dej, da jeg brugte nedfaldsæbler, som jo er lidt svære at beregne i antal hele æbler. De 800 g passede fint.
  Det bedste ved det hele var næsten, at det var en dejlig let dej og efterfølgende gifler at lave sammen med drengene her i efterårsferien.

  1. Kære Birte.

   Den røg skam igennem cyberspace din kommentar, og mange tak for den. Også mange tak for dit billede – de ser godt nok proffe ud dine æblegifler!
   – Jeg har været så fræk at dele billedet både her og på fb.

   Du har helt ret mht gæren, men det handler jo om flere ting – hvor varmt der er der hvor dejen hæver, hvor længe den hæver, hvilket mel man bruger osv osv. Jeg opdagede også det med den økologiske her forleden, og var nu ellers ret glad for at der kun var 40 g i, da jeg ikke altid når at bruge sådan en hel pakke før det er tørt.

   Jeg tilsatte ikke salt til gærdejen, for det havde jeg ikke i kanelgiflerne som jo er den oprindelige opskrift, men synes selv der manglede en my salt i denne udgave faktisk. Tør dog ikke skrive det ind i opskriften før jeg for afprøvet hvor meget … kom du salt i? Grunden til de mangler en anelse salt, modsat kanelgiflerne, er nok at æblemosen er meget fersk i det. Man kan jo også regulere på smagen af den, som jeg også foreslår.

   Tusind tak for dine konstruktive, hyggelige og søde kommentarer, både her og på fb!

   Mvh La Cucina Nada – der får lyst til at bage igen … 😉

  2. Hov, glemte helt at kommentere på det du skrev til sidst –
   det glæder mig meget at høre, dét er netop derfor jeg er lidt stolt af opskriften, den fungerer nemlig rigtig godt den dej!
   Den er nem at arbejde med, og nem at røre ud. Har også brugt den til kanelsnegle.

   Håber du får lyst til at tage drengene med i køkkenet en anden gang!

   1. Nej, jeg kom ikke salt i dejen, da jeg er ret så meget en novice i at bage søde sager, men jeg tvang mig selv til at smage lidt og synes netop, at de var lidt ferske. Men jeg synes til gengæld, at dejen er dejlig let at arbejde med og at det er skønt, at der ikke er så meget sukker !

   2. Jeg tror det er i fyldet smagen skal tilsættes, det vil jeg arbejde videre med det snart.

    Vildt at du kan beherske dig når du sådan bager til andre …!

    Er meget enig, det behøver ikke være så sukkersødt, so to speak.

 2. Dejlige gifler, jeg brugte mit eget vanillesukker i stedet for rørsukker, da jeg ikke lige lå inde med det. Jeg dryssede også lidt sukker oven på penslingen:-) Jeg tror, at jeg næste gang vil forsøge mig med hindbærfyld. Dejen hæver kraftigt, så der kan godt blive flere end de 12 stk jeg fik lavet i denne omgang- de blev store!

  1. Kære Louise.
   Glad for at både du og ungerne synes om dem, tak.
   Min dej hæver nu ikke voldsomt ..? Jeg bruger økologisk gær, og det har en anden hæveevne, måske er det forskellen? Og så selvfølgelig hvor varmt det står til hævning og hvor længe.
   Mængden af dej synes jeg passer lige til en pladefuld.

   Jeg vil selv lege videre med smagstilsætning – noget der fremhæver og komplimenter æblerne. Hindbær lyder nu ikke tosset 😉

   Kh La Cucina Nada

  1. Åhh du er sød, Mette, tak!
   De fungerer rigtig godt, og smager mums. Smagstilsætning af den ene eller anden slags kan man dog godt lege lidt med, eks vis lakrids, marcipan, nødder.
   Har kommet de fleste i fryseren så jeg ikke får forædt mig 🙂

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s