Kransekagehjerter m. frysetørrede rabarber

Kransekage/LaCucinaNada

Så er nytårsløjerne i gang på La Cucina Nada!

På årets sidste aften hører kransekage sig til, og jeg bager det som oftest uanset om jeg står for nytåret eller ej – jeg ELSKER simpelthen kransekage! Især når man bruger gode råvarer til bagningen, og her er marcipanen jo den væsentligste ingrediens, så brug en rigtig god en, hvor procentdelen af mandler er høj.

At  bage kransekage kræver altså ikke konditorevner – særligt hvis du ikke sigter efter et overflødighedshorn, for man kan bage kransekage i alskens former, hvor det klassiske tårn og overflødighedshornet er nogle af de festligste, og man kan vælge at bage dem i de små velkendte aflange stykker. Eller bage kransekage konfekt.

Jeg ynder at forme kransekagemassen som tal, bogstaver, i stjerner eller som her, hjerter, og supplerer med små kugler som jeg maser let flade og pynter med nødder – de bruges som ekstra fyld ved anretningen af kransekagen. Tallene kan f eks både være årstallet man går ud af, og året man går ind i – så kan man jo f eks spise det forgangne år først. Noget jeg ikke har leget så meget med, er at tilsætte en smag til kransekagen, så det skulle prøves af.

Og sikke et vellykket resultat!

Jeg har valgt at komme frysetørrede rabarber i for at få et snert af sommer, og suppleret med limeskal for friskheden. Du kan pynte dine kransekager med nær sagt hvad som helst, selv kan jeg bedst lide nødder, og evt at pensle dem i bunden med chokolade. Glasur er jeg normalt ikke så pjattet med, men en smule på kransekagerne i anledning af nytåret er jo festligt – og hvorfor så ikke lege med farven (og smagen) her? Du kan farve din glasur med både saft og sirup, men også med pulver af et bær, og da jeg lå inde med brombær pulver fra Mill & Mortar kunne jeg ikke dy mig for at lege med det. Af nødder valgte jeg denne gang usaltede pistacienødder da de er så smukke, og matcher limen på fineste vis.

Du laver kransekagemassen sådan her:

200 g marcipan

100 g flormelis

1/2 æggehvide (gem resten til at “lime” med)

Skallen af 1 usprøjtet lime + saften af 1/2 lime

3 tsk frystørrede rabarber

* * * * *

Ælt det hele sammen, hold igen med æggehvide, da massen ikke må blive for klistret.

Del dejen i tre-fire dele, og tril pølser på tykkelse med en tyk finger, ca.30 cm lange. Tril dem på en bagepapir med en smule flormelis på.

Form nu pølserne til hjerter, og mas enden forsigtigt sammen der hvor hjertet samles. Lim evt ved at dyppe fingeren i en smule æggehvide og smør det på. Lim også evt “sprækker” på samme måde.

Hvis du pynter med pistacienødder, så sæt dem med et let tryk ned i hjerterne inden bagning.

Bag hjerterne på en bageplade med bagepapir på, sæt en bagplade nedenunder hvis din ovn giver kraftig undervarme. Bag dem ved 200 grader i 8-10 min. – hold godt øje med dem. De er færdige når de er let lysebrune.

– Der bliver til ca. 4 hjerter af denne portion, hvis du skal bage til en del, så lav en dobbelt portion.

Jeg pyntede som sagt med glasur, som jeg blot rørt af flormelis og en anelse brombærpulver. Det ene hjerte fik også en smule af de frysetørrede rabarber, trykket forsigtigt ned i den våde glasur.

Tip: du kan også bruge andre slags frysetørrede bær, både de og pulver af bær fås hos Specialkøbmanden, i Mad & Vin og andre specialforretninger.

* * * * *

Kransekagerne kan som sagt også bages som små brød, her triller du ligeledes kransekagemassen til pølser, og skærer dem ud i den størrelse du ønsker. Tryk brødene i enderne så de får en så lige kant som muligt, og lav en lille tag-ryg med tommel og pegefinger så de danner en spids kant. Eller lad fantasien råde, og leg med formerne.

Opbevar kransekagen i en kagedåse, eller anden lufttæt beholder til den skal spises – den kan sagtens bages et par dage før.

OBS. Hvis massen bliver klistret undervejs (det gør den af varmen fra fingrene), så læg den på køl og arbejd videre med den når den er kølet ned. Lad være med at blande mere flormelis i, det gør kransekagen tør.

HUSK: hvis du spiser hjerterne ved midnat nytårsaften, så server søde eller halvsøde bobler til, ellers hviner det sure mod det søde.

Godt nytår!

4 kommentarer til “Kransekagehjerter m. frysetørrede rabarber

 1. Pingback: Kransekage
 2. Hej Nada
  Jeg har noget hasselnøddemel og tænker at prøve at lave marcipan af det. Og så lave kransekage..Har du nogen erfaringer med at bruge hasselnøddemel?
  Kh Charlotte G

  1. Hej Charlotte.
   Nej ikke i kransekage, jeg har bagt med hjemmelavet hasselnøddemel engang.
   Spændt på hvordan det bliver, din marcipan. Har for mig at der er mere saft i mandler end i hasselnødder, så du kommer måske til at skulle tilsætte væde af en slags.
   Held og lykke med det – og giv mig endelig gerne en opdatering.
   Godt nytår til dig,
   La Cucina NADA

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s