Det røde Ø-mærke fejrer i år 25 år på bagen, og det markeres her på bloggen med en hyldest til økologien! Ikke at økologien som sådan kun fylder 25 år, og Økologiloven dateres da også tilbage til 1987, og kendes som landbrugsform langt tidligere. Men med loven, og et par år senere mærkningen begyndte der for alvor at komme skub i tingene.
Mange mener noget om vores siddende regering, ligesom mange synes vores fødevareminister kæmper de forkerte slag, men når vi taler økologiens fremme, så mener jeg at regeringen, og særligt Dan Jørgensen især i det forgangne år har taget de helt rette skridt. Senest er seks ministre gået sammen om at sætte fokus på økologien, som en konstatering af at økologien ikke udelukkende hører hjemme i fødevareministeriet. Og uden at dette skal blive et politisk manifest, så mener jeg som de seks ministre at økologien ikke er til at komme udenom, bla når vi taler eksport af landbrugsvarer, for her kan vi noget enestående på verdensplan. Regeringen gav i tråd med dette, sammen med Enhedslisten og SF, økologerne en julegave i form af 120 millioner kroner over de næste fire år. Pengene skal målrettet bruges til at understøtte fremgang, salg og eksport af økologiske fødevarer fra Danmark, fremme økologi i de offentlige storkøkkener og støtte innovation og udvikling på de økologiske gårde – til gavn for klima, natur og dyrevelfærd. (kilde: Politiken)
Jeg vil ikke gå ind i, om den økonomiske håndsrækning reelt batter noget, dertil rækker min statsøkonomiske formåen ikke, men det jeg værdsætter, er at der kommer fokus på økologien, og at den er sat på den politiske dagsorden. Økologi er som det ser ud i Danmark lige nu, mindst lige så meget værdipolitisk stof som folkeskolereformen og flygtningedebatten, hvis du spørger mig. Den er nemlig et værdi spørgsmål som går på valg og fravalg, samt et indenrigspolitisk dilemma der skaber et skel mellem eliten der tilvælger den, og den store del af befolkningen der ikke har mulighed for at vælge den. Eller, og her bliver jeg flabet, en stor del af befolkningen, som ikke evner at sætte sig ind i hvordan den kan blive et tilvalg. Jeg har skrevet om det før, og jeg gør det gerne igen og igen, for jeg mener at der selvfølgelig er en mindre del af befolkningen som har mangel på enten økonomiske eller ressourcemæssige muligheder for at vælge økologien til. Blandt resten, er det simpelthen et spørgsmål om vilje til at ændre den måde vi tænker om de daglige indkøb og planlægningen af måltiderne. Og her kommer så endnu en gentagelse i form af hvordan jeg som eneansvarlig for en husholdning rent faktisk lever stort set økologisk. Min indtægt faldt noget så drastisk i oktober sidste år, da jeg kom på dagpenge, og her handlede det virkelig om at jeg tænkte mig en ekstra gang om i de par måneder den stod på dagpengesats. En sats der skulle dække omkostninger i form af banklån og alle de andre faste udgifter, som hvis jeg havde en løn der gik ind på kontoen. Og ja, jeg måtte spare, og det der blev sparet væk var cafébesøg, coffee to go og barturen. Jeg nægtede at det skulle gå udover min daglige indkøb. Nu er min indtægt så steget igen, men er en del lavere end før dagpengene, og derfor har jeg lavet en aftale med mig selv om, at tage det med jeg yderligere lærte da pengene var knappe i min budgettering fremover.
Og hvad er så det? Jo det er eks vis at gå efter tilbuddene – mange af de store supermarkedskæder har løbende tilbud på økologiske varer, f eks har *Føtex en gang om måneden 25 % på al økologi, og her spæder jeg så lageret af korn, kerner, gryn, kaffe mv op, og finder måske noget kød jeg kan fryse. Et regnestykke fra et sådan indkøb i november måned, viste at jeg med planlægning (en løs madplan) ikke brugte en krone mere, end jeg ville have gjort hvis jeg havde købt konventionelle ikke-økologiske varer. Det skal siges, at jeg ikke normalt er den store tilbuds-haj, men netop sådan en overordnet rabat hvor jeg ikke skal jage enkelte produkter, passer mig storartet.
Ligesom jeg fremover, endnu oftere gerne cykler det længere efter mine indkøb, nu Coop har lanceret sin nye kampagne om at gøre Danmark dobbelt så økologisk, ved blandt andet at nedsætte økologiske varer markant. Se det synes jeg er et yderst fornuftigt tiltag, og fra mit husholdningsøkonomiske perspektiv at se, er det vist kun godt købmandsskab, for mon ikke det dels lokker flere kunder til, og dels også lokker dé kunder til at komme mere i indkøbsvognen? Man kan jo håbe at flere supermarkeder vil gøre dem kunsten efter. Så tillykke med det, til både dig og mig og økologien.
Nu mangler der så blot at detailhandlen stræber efter at have langt flere danske og lokale økologiske varer på hylderne, for det skulle jo nødig ende som med baconen, at vi eksporterer alle de gode varer ud af landet, og selv ender med argentinske æbler, polske rodfrugter og tysk kød i montrerne, vel Dan Jørgensen og I andre?
*Hold også øje med Irma der kører samme tilbud regelmæssigt, samt Rema 1000 der har økologiske rodfrugter i løsvægt i vintermånederne.