Er der et køkken som jeg synes slet ikke får nok opmærksomhed, så er det det mellemøstlige! Der er så mange retter, som tolkes fra egn til egn og som har sit nationale kende som er afsindig lækre. Især er det der mange krydderier som gør at jeg er VILD med dét køkken. Selv halv kedelige grøntsager får nyt liv når de piftes op med allehånde, koriander, spidskommen, kanel osv. Og så er udbuddet af vegetariske retter enormt, hvilket gør at jeg ofte tyr til de eksotiske opskrifter fra især Libanon, Palæstina og Irak.
Som barn elskede jeg når min Far en sjælden gang gik i køkkenet, eller når han havde lækkerier med hjem fra sine rejser eller som han havde fået af sine venner. For dengang var der ikke velassorterede grønthandlere som i dag, og han skulle derfor tænke kreativt når han skulle diske op med retter fra sin hjemstavn. Hvad jeg ikke var klar over dengang, var at den mad han havde forladt i Ramallah i høj grad består af vegetariske retter, og en hulens masse opskrifter på lækkert grønt tilbehør. Og jeg kendte slet ikke omfanget af linser, bønner og ærter som bruges i de køkkener. Det gør jeg i langt højere grad i dag, og denne ret summerer det bedste i én servering: det bløde, det sprøde, det krydrede, det sødlige og det syrlige.
Opskriften er udviklet i samarbejde med ASA Spice som en måned (til d.12.2.15) sælger krydderierne som en blanding – Nadas Mujaddara, simpelthen. Du kan selvfølgelig også vælge at lave retten med hele krydderier, men det gør det nu engang lettere i en travl hverdag, at have krydderierne samlet i ét. Blandingen kan sagtens bruges til andre retter, eks vis udblødte kogte kikærter som steges let af i blandingen, eller du kan krydre lam med den.
Blandingen består af: Spidskommenfrø, Korianderfrø, Safran, Allehånde, Kanel, Kommen, Cayennepeber og Laubær. Alle stødte og afmålt sådan at forholdet passer til retten.
Jeg har ladet mig inspirere til et miks fra flere lande til min opskrift, i denne indgår rosiner og så har jeg tilsat oliven for at få lidt mere syrlighed til retten. Begge dele kan udelades.
Mujaddara er en klassisk ”fattigmandsret” fra mellemøsten, hvor den laves i flere udgaver, men altid består af ris, linser og som prikken over i´et, de sprødstegte løg på toppen. Spis den som den er, som en mættende vegetarisk ret, gerne med yoghurt og eks vis stegt aubergine eller andre grønne små-retter til, eller server den som tilbehør til eks vis kylling.
Retten tager kun 35 min. at tilberede.
Opskriften er til 1 pers.
Mujaddara:
50 g grønne linser (brune kan også bruges)
50 g basmati ris
4 spsk olivenolie
1 tsk med top Mujaddara mix
Groft salt
1 stor håndfuld korender eller rosiner
1 stor håndfuld oliven uden sten
Samt
1 mellemstort løg
Ca.0,5 dl smagsneutral olie
2 nip groft, eller flagesalt
Evt. chiliflager ved servering
Sæt linserne i kog med rigelig vand, og lad dem simre i 10 min.
Skræl løget, og skær det i meget tynde ringe. Varm olien op i en sauterpande til de syder – test med en tændstik, og kom løgene heri. Steg dem sprøde, og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Steger du løg til flere portioner, steg dem da lidt ad gangen.
Hæld olien fra panden, og tør den let over. Varm nu olivenolie op i panden, og kom krydderi blandingen på panden sammen med risene. Rør godt i risene, sådan at de suger krydderierne til sig. Hæld linser og det meste af vandet fra linserne på, og lad det simre i 15 min. ved svag varme under låg.
Smag til med salt, og kom oliven og rosiner/korender ved, og lad det hele trække under låg i 10 min.
Ved servering toppes med de ristede løg, og evt et drys chiliflager.
TIP: retten kan udvides med kikærter, for at få endnu mere fylde. Desuden kan den laves af en rest ris eller linser.
Har fået købt din blanding. Øj den dufter godt, kunne slet ikke vente med at prøve. Så i aften står noget af den og simrer med de planlagte lammenakkekoteletter, gule gulerødder, løg, tomat , rosiner med mere som senere får noget couscous. Senere på ugen skal din opskrift helt sikkert prøves af 🙂
Ihh hvor det lyder godt, Kirsten!
Bliver så glad når jeg hører at den bliver købt, og efter sigende går ret godt.
Uhm, det lyder virkelig lækkert. Godt jeg lige har købt linser 😉