10 smarte StopSpildAfMad-tip!

1. Et stykke parmesanost der ender med mug på, er bare møg ærgerligt. Men det kan du undgå ved at smide osten i fryseren, og så blot rive af den ved brug. Du kan evt dele stykket op, og have dem i en lufttæt beholder. Og husk: det hårde ende stykke kan bruges som smagsgiver i saucer, simreretter og supper! Så frys også dem efterhånden, og brug af dem når en ret skal piftes op – det opløses ved varme, og tilsætter retten ren umami-smag.

2. Friske chilier købes ofte med flere i en pakke, eller hvis man dyrker dem selv så kan man nogle gange slet ikke følge med og får dem ikke brugt. Her kommer fryseren dig også til undsætning – når du har noget tilbage af en chili, så kom den i fryseren, og riv af den når du skal bruge den. Den kan sagtens kommes tilbage i fryseren.

Præservering/LaCucinaNada

3. Friske krydderurter egner sig ikke til at blive tørret, medmindre du har et tørreskab eller andre aggregater til formålet, ved ophængning ender de blot med at blive støvede og knastørre, hvis du spørger mig. I stedet kan du fryse dem med olie, og bruge dem smagsgivere i stort set alt. Læs her hvor let det gøres. Man kan også lave krydderolier, pesto og snaps af krydderurterne.

4. Et andet smart tip til at bevare smagen fra friske krydderurter er at lave en kryddersalt. Husk at man også kan komme tørrede spiselige blomster i en kryddersalt! Læs her hvordan du gør.

Kryddersalt/LaCucinaNada

5. Frugt og bær der ser knap så pænt ud, og måske er blevet stødt, kan selvsagt bruges til kompot, marmelade, saft og grød. Hvis du mangler en opskrift på dette så søg her på bloggen f eks. Det kan også kommes i en smoothie eller en juice. Et andet meget let tip, er at ovnbage frugt og bær, og servere det med en god creme af f eks mascarpone rørt med cremefraiche og måske vanillekorn. Æbler, pærer, bananer, ananas og stenfrugter kan også kommes i kager.

6. Kyllingeskrog og ben fra oksestegen koges til fond så let som ingenting. Opbevares i fryseren, evt i isterningebakker eller små plastbøtter med låg, og tages op ved brug. Det er som at have guld i fryseren, når du står med en smagsløs sauce, skal lave risotto, lave supper mv. Så smid ALDRIG skrog og ben ud, men kog dem op og ind med vand, grøntsagsrester, krydderurter mv.

7. Stokke fra kål, toppe fra gulerødder, porrer mv som du måske ikke bruger i madlavningen, hakkes og fryses – det alt sammen genialt at have ved hånden til supper og saucer, og til at give smag til en fond. Men husk: at hele porren, og f eks stokken fra både broccoli og blomkål sagtens kan spises! Brug f eks toppen af porren fintsnittet som fyld i en klar suppe, eller som drys på en æggekage. Eller eks vis broccolistokken skåret i fine tern i en wok ret.

Gen-dyrk/LaCucinaNada

8. Og apropos grøntsager – kender du så til gen-dyrk metoden? Måske synes du det er lige lovlig fattigmands-agtigt, men jeg tør vædde med at du blive bidt af det, hvis du først giver det et go! Selv har jeg stort set altid en rødbede eller to stående i en potte med jord, og på den måde har jeg friske rødbede blade (rød mangold) til salater, som pynt og til at komme i sandwiches, burgere mv. Det er et super smart trick, især hvis man som jeg kun er en i husholdningen og indimellem har svært ved at få spist hele salathoveder og hele bakker med plukket salat. Man kan gen-dyrke alle grøntsager, havde jeg nær sagt, nogle har jeg haft mere held med end andre, læs mere om det her, søg på gen-dyrk/re-grow på nettet eller prøv dig frem.

9. Har du kogt for mange kikærter, bønner eller linser, så frys dem til en anden god gang. Faktisk koger jeg som regel en større portion end jeg skal bruge med overlæg, for så har jeg dem klar til når jeg skal lave hummus, Falafel, bruge bønner i en salat mv.

rugbrødsgranola/LaCucinaNada

10. Jeg ender ofte med en humpel tørt rugbrød eller anden slags brød, og her er der et utal af muligheder for anvendelse – så smid det endelig ikke ud! Brug brødresterne til rasp, brød crutoner, crostini (her vædes brødskiverne blot godt med olie), øllebrød (rugbrød), som fyld i italienske kødboller (lyst brød, der blot opblødes med vand), pasta med tomatsauce og ristede brødkrummer eller kom resterne af rugbrødet i en granola som er en ristet sprød müsli.

Har du et godt StopSpildAfMad tip som du vil dele?

3 kommentarer til “10 smarte StopSpildAfMad-tip!

  1. Jeg opbevarer alle mine nødder, mandler og solsikkekerner i fryseren, så bliver de ikke harske. Desuden har jeg altid kogte sorte bønner, pintobønner og kikærter i fryseren – lige til at hælde i en varm ret, tø lidt op og putte i en blandet salat eller lave hummus.
    Porrerne går snart i stok, og det giver et stort spild – det kan man ikke altid se på dem i butikkerne. Jeg har altid porrer i fryseren og laver ved denne tid en særlig stor portion – skåret i ca 1,5 cm stykker, det grønne snittes fint eller bindes sammen til en visk. Så har jeg porrer, lige indtil man kan købe de nye danske porrer. De skal ikke blanceres inden frysning. Det samme gælder rosenkål, så frys en god portion ned nu!
    Har man en rest god sovs, smid den i fryseren – den kan pynte gevaldigt på en lidt tam sovs en anden dag.
    Er man i tvivl, om noget kan fryses – så frys en lille “prøveportion” først – der er overraskende meget, der kan tåle at blive frosset.

    1. Det er rigtig gode råd, Elsebeth, mange tak for dem!
      Har faktisk aldrig tænkt på at komme nødder og kerner i fryseren … men nødder forgår også tilpas hurtigt herhjemme, men kerner derimod, dem skal jeg vist have i fryseren.
      Tror tippet med porrer var det første egentlige madspilds-tip jeg lærte, da jeg fik min egen husholdning som helt ung. Det har jeg brugt lige siden, især fordi jeg sjældent når at spise et helt bundt.

      Mange tak for din kommentar,
      hilsen La Cucina NADA

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s