Strikkede karklude: karklud i tern

Umiddelbart er dette jo en madblog, så måske tænker du hvad pokker et indlæg om karklude har at gøre her? Jo det skal jeg sige dig, jeg er med på DIY-dillen, som går ud på at strikke sine  karklude selv. Og Karklude har jo sådan set noget med mad at gøre, eller i hvert fald med køkkenet at gøre, ikk`? Der er flere årsager til mit nye tidsfordriv; de der pastelfarvede karklude som de allerfleste køber er fyldt med mikroplast, som ryger ud i verdenshavene hver gang de vaskes, og med mit storforbrug af klude,  samt mit forsøg på at være nogenlunde miljøbevidst, ja så var det på tide at skifte dem ud med nogle miljøvenlige af slagsen. Samtidig er de en fin gave at forære væk, og jeg har efterhånden glædet flere med mine hjemmestrikkede karklude, og får forhåbentlig dem afvænnet med at bruge de miljøskadelige klude.

Læs evt mere om karkluds-dillen her.

En anden årsag er at jeg er vild med at strikke! Jeg er ikke særlig rutineret til det, og jeg har mine genvordigheder med at læse strikkeopskrifter, derfor er karklude let at kaste sig over, prøveklude, kan vel kalde dem.

Så nu øver jeg mig i at strikke mønstre, både egne og dem som  andre har udviklet. Og det er faktisk ret så hyggeligt og sjovt. Det er som om min hjerne slipper de der stressagtige tanker imens jeg sidder der med pindene, og det er jo ikke spor skidt.

Jeg strikker primært med noget garn af genbrugt bomuld, da jeg synes det giver god mening at tænke lidt over hvilket garn man bruger, når nu idéen er at skåne miljøet. Garnet er 100 % bomuld, og fås eks vis ret billigt her.

Men jeg holder også øje med tilbud på garn i supermarkederne, hvor prisen indimellem er lige så lav – indtil nu har jeg ikke fundet hverken recirkuleret eller økologisk bomuldsgarn på supermarkedshylderne. Hvis du blot vil anskaffe dig et nøgle eller to, og lige komme i gang, så har Søstrene Grenes et stort udvalg af ret fine farver.

 

Ved du at de skuresvampe de fleste af os bruger til rengøring og til at skure gryder mv rene med også er den rene katastrofe for miljøet? Jeg har i mange år brugt dem til at vaske op med, da jeg ikke synes opvaskebørsten kan komme ordentlig til. Nu har jeg bestemt mig for at skifte dem ud med nogle miljøvenlige af slagsen. Dem kan man f eks købe her  eller man kan købe en større loofah svamp i Helsekosten, og klippe af den som man har brug for. Man kan nemt sætte en snor i den hvis man har brug for det.

Grunden til jeg vælger at dele dette i et indlæg her på bloggen, er at jeg tænker der er andre der kunne få lyst til at komme i gang, og som måske har det ligesom jeg – at man er knap så garvet en strikker. Her er mine bedste råd:

Gør det. Fat strikkepindende og kom i gang. Det kan let trevles op, da en karklud jo ikke er det største strikketøj.

Brug de små klude til at øve dig på forskellige strikke-teknikker og mønstre.

Glo internettet igennem for inspiration – der er mange gratis opskrifter at finde. Kig også forbi Pinterest, Instagram (brug #dishcloths #karklude #kluter) og hobby/DIY blogs.

Her får du en af mine opskrifter, som næppe ville gå igennem Hjemmets korrektur, men det er sådan jeg bedst kan forklare hvordan jeg gør. I flere opskrifter på karklude, slår man 60 masker op, men det synes jeg bliver for stor en klud. Men heldigvis kan man jo gøre som man vil. Jeg slår 50 masker op, og strikker på pinde i str.3, der giver en fin strikkefasthed med dette garn: Drops love you nr.6. Mine karklude får et ca. mål på 25 x 25 cm.

IMAG0304

Karklud m. tern:

1 bomuldsgarn nøgle (Drops you 6)

Slå 50 masker op.

Strik de første 4 pinde ret. Slut også af med 4 pinde ret.

Strik nu de første 5 masker, og de sidste 5 masker på hver pind ret også, sådan at det danner en kant på kluden.

Strik et mønster der danner tern ved, at strikke skiftevis 5 masker ret, 5 masker vrang. Når du når til den næste pind, strikker du modsat. Du kan også strikke 4 af hver.

Luk strikketøjet af når du når en længde på ca. 25 cm, eller til du synes den har rette facon, og hæft enderne.

Voila.

Prøv også at nøjes med 2 pinde ret, og 2 pinde vrang, for at få et fastere mønster, som jeg gjorde det med denne karklud:

IMAG0306.jpg

 

Hvis du har gode råd eller links du gerne vil dele, så er du mere end velkommen til at gøre det i kommentarfeltet herunder!

 

 

18 kommentarer til “Strikkede karklude: karklud i tern

 1. Du skal også prøve det mønster hvor P1 er ret og P2 er skiftevis ret og vrang
  Det strikker jeg for det meste

 2. Jeg er også lige gået i gang med at strikke karklude.
  Ved du om de skal vaskes før brug – eller om de skal vaskes på en særlig måde?

  1. Hej Tine.
   Ja de skal vaskes før brug, for at suge bedre. Altså hvis du strikker i bomuldsgarn, så vil jeg anbefale at vaske dem på 60 grader, altså når de er beskidte.
   Det er hyggeligt, ikk’ at strikke karklude?
   God jul til dig,
   Mvh La Cucina Nada

 3. Prøv at strikke karkluden i patentstrik. De bliver super fleksible og holder faconen rigtig godt.
  Jeg slår 44 masker op, og det passer fint til en ok størrelse med pind nr. 2,5.

  1. Hej Sandra.

   Nu ved jeg ikke hvad patentstrik er … 😦
   Men det er vist nok på tide at jeg øver lidt flere
   strikketeknikker, så tak for “sparket” !

   Hilsen La Cucina NADA

 4. Har altid brugt bomuldskarklude – købte- nu strikker jeg dem selv, og striker også til brug som værtindegaver.
  Jeg strikker med forskellige mønstre, men den jeg bedst kan lide er hvad jeg kalder halvpatent, det er:
  slå 69m op. – *1. pind -ret – 2. pind 1ret – 1 vrang* gentag disse 2 pinde ca 45 gange eller til firkant.
  Jeg køber garn hos Filato.dk -det er genbrugs bomuldsgarn – Drops You 7 – dejligt blødt garn og billigt 9kr. pr- nøgle.
  jeg får 11 klude ud af 8 nøgler.

  1. Hej Strikkelise

   Tak for dine gode råd!
   Jeg strikker af præcis det samme garn.
   Øver mig videre på mine “prøveklude”, og er nu så tilfreds at en veninde fik
   3 stk i går i tillægs-fødseldagsgave.

   Hilsen La Cucina NADA

  1. Hej Tine.
   Mener du den lysegrønne karklud?
   Den slog jeg det samme antal masker op til, strikkede samme kant både forneden og i siderne,
   og strikkede striber af skiftevis fire masker ret, og fire masker vrang på de 40 mellemliggende masker.
   Super simpelt.
   God fornøjelse med kluden(e),
   Nada

 5. Hvor skægt, Nada.
  Jeg var sørme nødt til at strikke mig en karkklud efter at have læst dit indlæg… Og det er jo ren terapi at sidde der med strikketøjet 🙂

  1. Haha Camilla 🙂
   Det er det jeg siger, det er en win-win ting, ikke alene slapper man af, man
   får også produceret noget brugbart!
   Jeg er gået helt bananas, og strikker klude i massevis. Får ikke øvet så meget mønster som jeg gerne vil,
   men får øvet mig på strikkefasthed og på at koncentrere mig om ikke at lave for mange fejl. Er pjattet med det.

   1. Snoninger er super-nemme, hvis man bare har en sikkerhedsnål, så man ikke taber maskerne. (Ellers kan man også klare sig med en tredje strikkepind, men så skal man bare være lidt mere opmærksom.)

 6. Fantastisk! Dit indlæg falder virkelig i god jord hos mig. Jeg lærte mig at strikke for halvandet år siden, men det er forlængst gået i stå igen. Jeg overvejede på et tidspunkt et overskueligt projekt som vaskeklude, men karklude giver jo endnu bedre mening. Jeg har nemlig også læst om alle de grimme sager i “engangskludene”, og ville derfor til at udskifte mine. (Havde så ikke lige tænkt på, at man jo kan strikke den slags lige så nemt som vaskeklude…) Tak for tip!

  1. Det er jeg sørme da glad for at høre, Emilie, tak.
   Var jo noget i tvivl om den hobby skulle deles her på bloggen, men da jeg
   også har lidt med blomster og hjemmegjorte hudplejeprodukter, så tænkte jeg at det hørte hjemme.

   Nu du skriver vaskeklude, den hvide jeg har strikket er der noget uld i, og dermed kan den jo ikke vaskes
   ved så høje grader, så der tænkte jeg at det kunne blive en ansigts vaskeklud – måske foræret væk sammen med et stykke sæbe 🙂

   Håber du får fattet pindene, og får hygget dig med det.

   Hilsen den strikkegale

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s