I mit barndomshjem blev der bagt en slags småkager med sikkerhed hvert år til jul, og det var den slags man kan udstikke til alskens figurer. En lys småkagedej, a la Jødekager, uden kanelsukker og mandelflager på. Det var en tradition min Mor havde med sig fra sin barndom, og jeg har tydelige minder om julemusik, en Mor i højt humør og en dag med en masse nærvær når vi skulle bage de kager. Selve dejen var måske nok til den lidt kedelige side, og derfor har jeg piftet den op med stødt ingefær og kardemomme, som jeg synes giver en skøn krydret smag til småkagen. Jeg har valgt at pynte mine helt enkelt, fordi jeg ikke bryder mig om at tygge igennem lag af glasur, krymmel og alt mulig hurlumhej, men bager du med børn, så synes de jo det er virkelig skønt at give den gas med krymmel, glitter og stads. Du gør som dit julehumør nu er til.
Denne småkagedej tager ikke lang tid at lave, det er selve det at udstikke og bagningen der tager lidt tid, så sæt god tid af og hyg med det. Man kan også rulle dejen til en lang pølse, fryse den og skære meget tynde skiver som man så bager. Det er den hurtige udgave, som jo smager fuldstændig ligesom dem man udstikker.
Ingefær småkager, ca.50 stk:
150 g blødt smør
300 g hvedemel
100 g flormelis
2 æg, medium
2 tsk m top stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme
Glasur:
75 g sigtet flormelis
Ca. 30 g æggehvide
Smørret skal have stuetemperatur, så tag det ud af køleskabet dagen før du bager. Oven skal forvarmes til 190 grader.
Smør er ikke bare smør, eller hva´? Har du nogensinde tænkt på hvor forskelligt smør smager? Også når du bager med det. Jeg delte dejen her op i tre, og bagte med 3 forskellige slags smør: Lurpak, som gav den velkendte småkage smag og fedme, som dem min Bedstemor bagte. Naturmælks biodynamiske smør, som gav småkagerne en tydelig smag af blomsternoter og smagen af korn og Thises økologiske smør, som smagte meget a la dem med Lurpak, men havde en snert af noget floralt. Desuden var den langt lettere at rulle ud end de to andre deje.
For ja, der er også den bage-venlige del i forhold til hvilken smør man vælger. I eksperimentet her forsøgte jeg, at tage højde for at smørret havde ens temperatur, at dejene lå lige længe på køl mv, med forbehold for at jeg jo ikke er hverken kemiker eller laborant. Jeg har ikke som sådan en favorit blandt de tre smør jeg valgte, og det var heller ikke mit sigte, at lave en egentlig vurdering sådan karakterbaseret.
Som sådan er min pointe blot, at man godt kan tænke lidt i hvilken smør man bruger til hvad. Og ikke kun den man smører på brødet, men også den man bruger til madlavning og i bagværk. Du har måske allerede en smør med tilsat flagesalt som du bruger på brødet, og en almindelig smør som du bruger til det hele? Eller som de fleste, så køber du af vane den samme smør hver gang. Men smør er ikke bare smør, de kan hver især noget, så prøv dig lidt frem. Køb en anden smør end du plejer næste gang.
Dette forsøg er stærkt inspireret af et vi gjorde da jeg deltog i en Masterclass arrangeret af Mejeriforeningen.
Skær smørret i mindre stykker, og alt alle ingredienserne sammen – dejen skal samles ret tjept, uden at man ælter alt for meget i den. Man kommer til at rode med den af flere omgange når den skal udstikkes, og megen æltning gør at småkagerne ikke bliver sprøde. Når dejen er ensartet, stilles den på køl i en times tid. Spring ikke dette over, for det er her dejen samler sig helt, og en kold småkagedej er meget lettere at arbejde med, end en varm. Tag også derfor kun en smule ud af køleskabet af gangen imens du ruller og udstikker.
Når kagerne skal udstikkes, tager du en tredjedel af dejen på et let meldrysset bord og ruller den tynd. Udstik nu med den form du ønsker, og kom småkagerne på en bageplade med bagepapir. Vær obs hvis du udstikker i forskellige størrelser ifht bagetid, del evt op på hver sine bageplader. Bag småkagerne i ca.7-8 min. til de er let gyldne.
Sæt de nybagte småkager på bageriste, og lad dem køle helt før du kommer dem i kagedåser eller pynter dem.
Glasuren piskes ved at røre lidt æggehvide i af gangen, til du får en luftig glasur. Kom den i en lille sprøjtepose og klip et lille hul, eller fold et lille kræmmerhus af bagepapir, og klip ligeledes et lille hul forneden. Pynt nu kagerne som du har lyst til – eller giv ungerne opgaven og smid kontrollen.