Anmeldelse: Kødfri Mandag/Nadia Mathiasen + GIVE AWAY

Kødfri Mandag/Samvirke

Hvis der kun skal en hverdags-kogebog under træet i år, så skal det være Kødfri Mandag . Kogebogen er så dejlig fritaget for pegefingre, kostdogmer og modeluner. Og det til trods for overskriften og bogens budskab: mindre kød indtag i vores kost, og fra forfatterens perspektiv for egen sundheds skyld, men også for klimaet, miljøets og dyrevelfærdens skyld. Og selvom Kødfri Mandag jo er en bevægelse, og navnet på bogen hedder præcis det, så får du i indledningen Nadia´s bevæggrunde for at skrive denne kogebog, og så er der minimalt info om det et par siden inde i bogen, og ellers, så klør hun bare på med opskrifter, 52 i alt, inddelt i årstider, uge for uge. Eller skal vi sige mandag for mandag.

Kødfri Mandag kan blive din. For at smide et lod i puljen om at vinde kogebogen, skal du i kommentarsporet skrive om dine erfaringer med kødfri dage – det kan også være dét at du synes det er svært at få indlejret dem. Det skal du gøre senest d.21.12.16. Husk at angive din mailadresse, sådan at jeg kan få fat i vinderen.

Vinderen er Anna Ofelia, der vandt med denne kommentar: Jeg har været på højskole de sidste 4 måneder, hvor vi hver uge har haft minimum 2 helt kødfrie dage. Jeg synes det har været super fedt og er faktisk nu i den situation at jeg gerne vil fastholde det – måske endda gøre hele ugen kødfri. Af samme grund kunne det være super fedt med lidt inspiration til sådan en ung en som mig, der ikke har helt vildt meget erfaring i et køkken🙂 God jul og glædelig 19. december. Tillykke !

Selv spiser jeg kød til morgen og frokost et par gange om ugen, ligesom der på mit middagsbord nok kun er kød 3-4 gange om ugen. Flexitar, kaldes det, hvis man skal klistre et prædikat på. Sund fornuft, hedder det i min bog. For går man op i dyrevelfærd, og ønsker at spise kød der har levet et ordentligt liv, så koster kødet også det mere – hvilket er i orden med mig, men med min økonomi også bliver et tilvalg. Ligesom jeg bekymrer mig om CO2 udslip, klimaforandringer, om fødevareproduktionen rækker osv osv, og i det er det efter min mening sund fornuft at skære ned på mængderne af kød, helt i tråd med Nadia´s budskab. Derfor er jeg også lige i målgruppen for netop sådan en kogebog, og man kunne tro at dét farvede min begejstring, men det der gør denne kogebog så god er simpelthen det, det handler om: opskrifterne. Nadia, som egentlig er uddannet journalist, men som qua hendes madblog Foodfanatic og store interesse for madlavning nu lever af skrive om mad og udvikle opskrifter, har fat i den lange ende når det kommer til opskrifter uden kød for kødglade – man skal ikke følge savnet af kød når man spiser en ret uden.

Når jeg taler med mennesker der spiser kød dagligt, men som alligevel er nysgerrige på retter uden, så taler de om to ting der fraholder dem fra at lave mad uden kød. Det ene er fornemmelsen af at blive virkelig mæt, uden at skulle gnaske sig igennem enorme mængder af grøntsager. Den anden er smagen. Opskrifterne i bogen her byder i langt overvejende grad enten på det ene eller begge dele. Eks vis ved brugen af proteinholdige produkter; kikærter, æg, ost mv, eller mættende ting som risotto ris, kartofler mv. Eller ved at tilsætte godt med umami, som er den smag vi får når vi spiser kød, især det røde kød, fisk og skaldyr – det er ved at tilsætte parmesan, fiskesauce, soja, svampe, tang og tomater. Et andet trick er brugen af krydderier, hvormed man virkelig kan få smæk på smagen i sin mad, også det er der godt af i opskrifterne.

Derfor er kogebogen drøn god til dig der gerne vil i gang med at skære ned på mængden af kød i din kost, men som ikke orker det bliver alt for vegetar-veganer-agtigt. Eller til dig som savner gode smagfulde opskrifter til de kødfri dage som allerede er den af dine spisevaner. Hvis jeg skulle give en kogebog til en ung der stod for at skulle flytte hjemmefra, så ville dette også være en rigtig god kogebog at få med sig i mad-dannelsen.

Ved at være opdelt i årstider, gør kogebogen det også lettere at finde inspiration til brugen af det grønne der er i sæson. Opskrifterne byder på alt lige fra enkle forårsanretninger, til tungere efterårsretter, der er thailandske retter og der er pasta på menuen.

Billederne står smukke og indbydende, og er taget af Chris Tonnesen. Bogen er udgivet af Samvirke og koster 249,95 kr.

 

30 kommentarer til “Anmeldelse: Kødfri Mandag/Nadia Mathiasen + GIVE AWAY

 1. Spiser sjældent kød selv da jeg har fundet mange Vegetarfrikadeller der smager godt – synes det er værre at inspirere familien.

 2. Det lyder som en dejlig inspirationskilde:-)
  Det kan være svært altid at skulle finde på retter og jeg går også ind for kødfrie dage, 2-3 pr. uge.
  Så dejligt, at bogen er delt ind efter årstider.
  Aften hilsner og snart en glædelig Kjul:-)

 3. Jeg prøver at have et par kødfri dage om ugen, men kunne virkelig godt bruge noget inspiration til fornyelse af madplanen 🙂

 4. Jeg har været på højskole de sidste 4 måneder, hvor vi hver uge har haft minimum 2 helt kødfrie dage. Jeg synes det har været super fedt og er faktisk nu i den situation at jeg gerne vil fastholde det – måske endda gøre hele ugen kødfri. Af samme grund kunne det være super fedt med lidt inspiration til sådan en ung en som mig, der ikke har helt vildt meget erfaring i et køkken 🙂 God jul og glædelig 19. december.

 5. Jeg er vegetar, og laver oftest selv maden herhjemme, da min kæreste ikke rigtigt ved, hvad han skal lave. Bogen ville være fed, med nye retter for mig, og god inspiration til ham, når han gerne vil prøve at lave noget vi begge kan spise 🙂

 6. Min kæreste synes ikke han kan leve uden kød. Men når jeg er alene hjemme laver jeg en kødfri salat, pastaret el suppe 🙂

 7. Åhhh det var en bog jeg ville elske at få fingerne i, for sandheden er at vi ikke er rigtig gode til at få de kødløse dage viklet ind i ugeplanen – en ting jeg faktisk gerne vil blive bedre til, for når vi endelig gør det er det oftest supper som vi ender ud i, så lidt inspiration vil være fantanastisk

 8. Jeg holder meget af kødfrie dage (samt af dage med kød). Jeg synes, det er udfordrende at få hele familien til at være begejstret 🙂 – og det kunne denne kogebog måske hjælpe mig med?!

 9. Jeg spiser ikke kød, men kunne virkelig godt bruge noget inspiration til nogle gode opskrifter, så det ikke altid er mere eller mindre det samme

 10. Jeg har en kæreste, der virkeligt elsker kød, så det har taget år at lave vaner om, og snige kødfrie dage ind! Og stå ved, at det kød man så spiser, er små mængder og altid økologisk. Det er så vigtigt for vores klima, at vi får fokus på at spise mindre kød. Desuden er resistensudvikling som følge af antibiotika forbrug i husdyrproduktionen en enorm trussel for vores sundhed, der kommer til at koste så mange menneskeliv i fremtiden! Så denne bog er et fantiask skridt i den rigtige retning, for at få alle dem med, som ikke kan leve uden kød! Jeg jeg ville elske at få inspiration til endnu flere kødfrie dage 🙂

 11. De nemmeste og mest populære kødfri dage er klart dem om vinteren med risengrød på menuen 😉
  Vil meget gerne vinde bogen, så vi kan blive inspireret!

 12. Jeg har allerede læst mange fine anmeldelser på denne bog og ville elske at kunne hive den frem derhjemme! Jeg kunne aldrig i mit liv forestille mig at skære kød helt ud af min kost. Men det gør mig intet at undvære det flere gange ugentligt og erstatte det med lækre vegetarretter.

 13. Jeg har virkelig prøvet med det der kødfri dage, men jeg er virkelig dårlig til det og kommer tit til lige at smide lidt bacon oveni. Det er jo næsten kødfri…

 14. Søndag: lægger kommende uges madplan! ALTID med mindst en kødløs dag.
  Er det svært og besværligt? Nogen gange og så alligevel ikke.
  Familien er taknemmelige og spiser, hvad der kommer på bordet (også fint når selv pizza kan gøres uden skinke og pepperoni 😊, eller at linser ikke er helt bandlyste).
  Men inspiration til lige at komme skridtet videre er yderst velkomment!

 15. Jeg ønsker mig din bog! Vi er en familie på 4 personer og mine piger elsker når vi eksperimenterer med middage uden kød. Faktisk så synes vi alle at vi har det bedre uden for meget kød. Problemet er ofte som du skriver at vegetarmad bare ikke smager lige så godt og det er her din bog kommer ind. Det vil være skønt at have dine dejlige opskrifter som inspiration til at få oparbejdet nogle nye gode vaner uden så meget kød. Har allerede din bog med thai mad – stor ros til den!! Glædelig jul til dig!!! Pernille 💕

  1. Hej Pernille.
   Det er nu ikke min bog, som jeg skriver i indlægget er det Nadia Mathiasen/Foodfanatic.dk der har skrevet kogebogen.
   Men du får et lod i puljen anyway 😉
   Mvh La Cucina NADA

 16. Jeg har en proteinkæreste, så synes virkelig det kan være vanskeligt at få ham til at acceptere det. Ofte ender jeg også i supper eller kålsalater med grov brød. Og så får han og ungerne bacontern til.

 17. Jeg har kødfri dag og får blødkogt æg hver torsdag, det kunne være spænende at lave noget mere indbydende. Håber jeg bliver den heldige🤗
  Kh Michael

 18. Hej Nada
  Den kogebog gad jeg godt at få fingerne i.
  Jeg vil helt sikkert gerne spise mere kødfrit aftensmad. Jeg synes her om efteråret kan det være svært at finde på noget lækkert aftensmad. Jeg spiser aldrig kødpålæg til frokost. Og til morgenmad får jeg altid hjemmelavet mælkekefir blendet med 1 banan og mysli. Jeg er helt vild med ansjoser/sardeller så ofte når jeg spiser ‘kødfri’ så er der 4-5 fileter i maden. Og nogen gange når det skal være let og hurtig kødfri aftensmad, så er det øko beaked beans, spejlæg og en rugbrød med ost jeg får. Så jeg kan sagtens bruge noget inspiration til kødfri aftensmad.
  God weekend
  Julehilsen
  Charlotte G

 19. Præcis den kogebog har vi snakket om at købe. Fra januar, når jeg er færdig med mit speciale, vil vi lave en helt fast madplan og et opslagsregister med ca. 52 opskrifter pr. kategori: Vi vil i hvert fald ha’ NETOP kødfri, simreret, suppe/grød, hakket kød-ret (vi har små børn, så det skal også være børnevenligt), og ja.. Vi har selv kaninkød og kyllingekød af egen avl; og svinekød fra vores egne grise. Men vi skal VIRKELIG være bedre til at få flere grøntsager, og det håber vi lidt en ugentlig kødfri dag kan hjælpe os med 🙂

 20. Jeg har det sidste år fået større og større interesse for kødfrie dage, men da jeg boede hjemme, var det virkelig svært at få indført bare en eller to dage om ugen, da min far og søster er sådan nogle, der mener, at kød skal være der – ellers ingen mæthed. Og det er jo slet ikke rigtigt.
  Jeg er dog nu flyttet, kan selv bestemme og spiser måske kød 1-2 gange om ugen. Det er meget lystbetinget.
  God jul Nada!
  – Anna

 21. Det ville da være en skøn bog at få under juletræet.

  Jeg indførte “meatless monday” hjemme hos os for omkring 3 år siden, for at være sikker på at vi fik ihvertfald én kødløs dag om ugen. Ret hurtigt vi implementeret det vegetariske på en naturlig måde og så var det faktisk lidt en hæmsko at det partout skulle være mandag, der var kødløs, så nu bliver det bare, når det passer sig. Det bliver nok til omkring 2-3 vegetariske dage om ugen.
  Jeg har iøvrigt ikke en eneste gang hørt brok fra mine to teens pga manglende kød 😊

 22. Dette er en bog jeg super gerne vil vinde! I de sidste par år har vi spist mere og mere grønt og gerne helt vegetarisk også. Den gang børnene var små var det bare meget nemmere, at tænke kød og kartofler eller pasta med kødsovs. Kh Ulrika – og glædelig jul!

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s