Bæredygtighed: Affaldssortering

 

Hånden på hjertet, hvor god er du til at få sorteret dit affald? Selv har jeg igennem det forgangne år arbejdet på at blive langt bedre til det, og vil faktisk tillade mig at pudse glorien – jeg sorterer stort set ALT affald.

Der er selvfølgelig forskel fra kommune til kommune i forhold til de muligheder man har for sortering, i mit tilfælde er jeg bosat i Københavns Kommune som gør det lettere og lettere for alle os der bor i etageejendomme at komme af med vores affald. Med regelmæssig omdeling af et nyhedsbrev fra Affald Kbh, får man ret let anvisninger på hvad der skal i hvilken affaldsspand, svar på hvilke ting og sager der kan genanvendes samt en masse info om hvad tingene genbruges til. Desuden har vi i min gård opstillet affaldsspande til papir, pap, elektronik, hård plast, metal og glas. Det jeg har svært ved at komme af med er farligt affald og til dels stor skrald, fordi jeg enten skal fange en af Miljøbilerne, som kommunen kører rundt med på fastsatte dage, eller få fragtet ting og sager ned på genbrugsstationen – som godt nok ikke ligger mere end 10 min. herfra, men som kan være lidt svært udelukkende med en cykel som pakæsel.

I den ejerforening jeg bor i, har vi oprettet en byttecentral på fb, som giver mulighed for at komme af med ting og sager der igennem. Det mest optimale ville være et bytte-rum, da vi faktisk er en ret stor forening, og har rum til det. Indtil nogle stiller et konkret forslag og tager ansvar for et sådan rum, så kan vi heldigvis benytte os af bytte-muligheden på den lokale genbrugsstation eller de forskellige online muligheder der er.

Nå, men tilbage til den daglige affaldssortering, så hører jeg mange sige at det er for besværligt, og til det må jeg sige, ja i starten. Men når man får udviklet en vane for hvordan man gør, så er det altså ikke raketvidenskab, ej heller særlig besværligt. Og i min verden, er det det hele værd og det eneste rigtige at gøre med de enorme mængder affald vi efterhånden genererer. F eks skyller jeg blot lige plastik skruelåget på en yoghurt karton af, og lægger den i mit tørrestativ til den er tør. Eller jeg maser og folder pap sammen med det samme, så det fylder så lidt som muligt indtil jeg går ned med det – det skal jo alligevel fylde så lidt som muligt nede i pap-skraldespanden også, sådan at der er plads til endnu mere pap. Sidder der plast i en papæske f eks, så klipper jeg det lige ud, det tager et par sekunder. Glas,- og plastkrukker der har været creme, shampoo og den slags i, bliver skyllet rene, sat til tørre sammen med min opvask. Det er altså ikke særlig svært.

Anderledes let er det efterhånden ved at blive for husejeren der har spande stående lige udenfor døren – dét, eller et større køkken med mulighed for at etablere et fikst sorteringssystem, kan jeg godt misunde. For den del jeg synes er en udfordring, er selve opbevaringen af skraldet indtil jeg går ned med det, for nej, jeg går ikke ned med en konservesdåse ad gangen jo. Jeg veksler lidt mellem at have en pose hængende i køkkenet, hvor plast, metal og pap ryger ned, og så sorterer jeg det enten i skralderummet, eller inden jeg går ned. Eller også har jeg en gammel Aarstiderne kasse stående, som giver lidt bedre overblik, men som til gengæld skal med op igen.

Hvad vil jeg egentlig med at skrive et sådan indlæg? Jeg vil flere ting. Jeg vil skabe refleksion, hvis du er en af dem der hopper over hvor gærdet er lavest, og blot kyler det hele i dagrenovation. Jeg vil opfordre dig til at få lavet et system, og se at komme i gang med at sortere affald. Øvelse gør mester. Og vi kan simpelthen ikke være andet bekendt overfor den klode vi bor på, hinanden og de der kommer efter os.

Desuden vil jeg meget gerne have jeres kommentarer, det kan være at I har en rigtig god idé til genbrug, sorteringen i det daglige eller noget andet. Så smid endelig nogle affalds-guldkorn.

4 kommentarer til “Bæredygtighed: Affaldssortering

  1. Hej Nada, jeg kan jo ikke dy mig…så jeg vil meget gerne komme med en vigtig pointe i det gode sorteringsberetning, nemlig en god samvittighed! mvh Line:)

  2. Det ER virkeligt nemmere, når man har pladsen; jeg har en stor garage i det ene hjørne af mit hus, hvor jeg har papkasser til metal, glas, plastik, papir og pap, og så har jeg en kompostbunke i haven. Jeg kan vitterligt holde mig til ca. 1 bærepose affald til forbrænding hver 14. dag… I stedet for en affaldspose under vasken bruger jeg en mælkekarton på køkkenbordet; de skal alligevel til forbrænding, og det passer altid med, at jeg har tømt en ny liter mælk længe inden, jeg får skabt en liter affald.

    Den slags kan man bare ikke gennemføre i en lille lejlighed med mindre man virkelig er idealist og er klar til at arbejde for det.

    N.B.: Nu er jeg jo også – som du – en 1-persons-husstand, og det er klart at børnefamilier har mere affald – og ofte mindre plads og tid!

    1. Det misunder jeg også jer husejere, Søren og du ved jo hvordan forholdene er her i den ejendom jeg bor i er – håbløse gammeldags når det kommer til opmagasinering. Men derfor er min pointe stadig, at selv med et mikroskopisk køkken og ikke meget plads, så kan det lade sig gøre at sortere affald.

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s