Når nu man laver hjemmelavet desserter og is hvor man kun bruger æggeblommer, ja så får man en del æggehvider i overskud. Og hvad er så mere oplagt end at bage marengs?
Jeg havde i denne omgang en ret stor portion æggehvider så jeg fik bagt hele to store kagebunde, samt 4 i portionsstørrelse. Heldigvis er marengs jo noget man kan gemme i en kagedåse et godt stykke tid, og tage frem ved lejlighed.
Hvis du oplever at marengsbundene er blevet en smule bløde, selvom du har gemt den i en lufttæt bøtte, så kan du let få sprødheden igen ved at efterbage dem i en 110 grader varm ovn i få minutter. Smart, ikke?
Man kan jo selvfølgelig også bare bage marengs, uden at ligge inde med en rest af æggehvider, men køber du hele æg som jeg, så er det altså et ret godt Stop Spild Af Mad-tip.
Nu det er jordbærsæson har jeg valgt at anrette denne marengsbund helt klassisk – med let pisket flødeskum og en masse friske jordbær. Det er helt vildt simpelt, og samtidig en vildt lækker sommerkage: den sprøde, let seje bund, den bløde skum og de friske søde, måske let syrlige bær. Den kan selvsagt varieres hvad bær angår, ligesom man kan bruge stenfrugter skåret i halve eller både også eller i stedet. Flødeskummen kan også piftes op med f eks vaniljekorn fra en vaniljestang, med nogle skefulde lemoncurd eller man kan lave en anden creme man synes om og komme på marengsbunden.
Selve marengsbunden kan jo også varieres, og det har jeg bla på min lange liste med idéer til opskrifter, så lur mig om ikke der snart kommer nogle bud på det.
Marengsbund:
3 æggehvider
150 g sukker
Pisk æggehviderne og sukker helt stive – en røremaskine er klart det bedste, da den skal piskes forholdsvis længe, men et elektrisk piskeris kan også gøre det.
Fordel marengsmassen på en bageplade beklædt med bagepapir – tegn en cirkel på papiret og fordel indenfor stregen.
Bag nu nederst i en 130 grader varm ovn i 30-45 minutter til den er fast. Lad bunden tørre natten over i den slukkede ovn. Opbevar bunden i en lufttæt kagedåse el lign hvis ikke den skal spises umiddelbart efter.
Yderligere:
Pisk 1/4 l piskefløde til en let skum. Umiddelbart inden servering kommes skummen på bunden.
Skyl bærrene og lad dem dryppe helt af. Nip stilkene af, og skær jordbærrene i halve.
Der går en del bær til, jeg brugte ca 500 g.
Pynt evt af med frisk citronmelisse, friske mynteblade eller spiselige blomster; f eks stedmoderblomster, tagetes, forglemmigej eller morgenfrue blade.
Elsker pavlova. Og er det ikke lidt sjovt? I aftes var sønnen og svigerdatteren hjemme, og vi fik isvafler med hjemmelavet guf til dessert. Og der er masser af guf tilbage, så der skal bages marengs idag 😉
Håber det kan lade sig gøre nu det er rester fra igår
Knus og rigtig god ny uge
Lone
Ja det er en god kombination: sprødt, sejt, sødt, blødt og let syrligt.
Ren sommer nydelse!
Jeg har aldrig lavet guf selv, men jeg spiser det nu heller ikke.
Der vil jeg hellere have flødeskum. Men ja, måske hvis den var hjemmegjort.
Men mon ikke?
Knus retur,
og det bliver jo så god weekend til dig, Lone.
La Cucina NADA