Flutes

Når man sådan er bidt af at lave mad, så følger der jo igennem årene grej med til samlingen. Med begrænset plads i mit cucina dog knap så meget som jeg kunne ønske mig og drømmer om. Men en af de ting jeg har erhvervet mig for år tilbage, er en baguette-rist, som mange vil mene er undværlig og det er den måske også, men den giver bare et langt mere sprødt flutes eller baguette om man vil pga de perforerede huller. Desuden flader de ikke ud, som man risikerer når man bager dem på en bageplade, da buerne er med til at holde dem på plads. Så er du en der synes om at bage flutes så vil jeg anbefale dig en sådan rist.

Der findes rigtig meget godt flutes hos bagerne rundt omkring, men de er også ret bekostelige og så er der bare noget mega lækkert ved hjemmebag, ikke? Jeg har bagt både grove og lyse flutes, har fulgt opskrifter og improviseret igennem årene. Nu fik jeg lyst til at udvikle opskriften på klassisk lyst flutes bagt med type 00 mel, sprødt og luftigt ligesom sådan et skal være. Der er ikke mange ingredienser i, og det kræver ikke det store håndelag. Blot kræver det en smule forberedelse da de bages med en fordej og altså skal startes dagen før.

Flutes:

2 stk.

Dag 1.

100 g hvedemel type 00

1 dl koldt vand

2 g gær

Et dryp olivenolie

Bland alle ingredienserne i en større skål og dæk den til med husholdningsfilm. Lad den hæve natten over på køl.

Dag 2.

300 g hvedemel type 00

10 g groft salt

8 g gær

1,6 dl koldt vand

0,5 dl olivenolie

Kom ovenstående i fordejen og ælt grundigt og længe det hele sammen.

Kom en anelse olivenolie i skålen og læg dejen heri. Dæk den til og lad den efterhæve en times tid.

Kom lidt mel på bordet og del dejen i to. Ælt nu dejklumperne og form to flutes – husk at luk enderne til. Læg flutes i bageristen, eller på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve lunt og tildækket yderligere i 30 minutter.

Forvarm ovnen på 250 grader.

Sæt en bradepande med vand nederst i ovnen for at skabe damp – medmindre du har en dampovn og sæt nu bageristen ind på en rist midt i ovnen. Skær snit – ca.3 i hvert flutes med en skarp kniv. Skru ned på 220 grader varmluft og bag dem i ca. 15 min. til de let gyldne udenpå og lyder hult når du banker på dem.

Lad flutene køle af. Bræk af og nyd – ikke mindst den sprøde lyd.

3 kommentarer til “Flutes

 1. Jeg er enig i, at sådan en baguette-rist er absolut undværlig, for man kan få glimrende resultater på en almindelig bageplade – men de ER nu ret dejlige, og fylder heldigvis ikke så meget, når de bare bor i skuffen under komfuret sammen med bradepander og bageplader… (Og så koster de heldigvis heller ikke så meget, hvilket også er dejligt.)

  Jeg har lagt mærke til, at du aldrig skriver noget om at “opspænde” brød; er det fordi, du aldrig gør det, eller fordi det bare ligger så naturligt for dig, at du ikke tænker over det? Især hvis man bager flutes på en flad bageplade, kan det være med til at styre hævningen, så de bliver dejligt høje.

  At bage rigtige baguettes – som modsætning til de flutes, de fleste af os er vokset op med, og som jo OGSÅ er dejlige – er jo en hel videnskab, men heldigvis ikke så besværligt. For mig var det en hel åbenbaring, da jeg lærte tricket med en bradepande vand i ovnen for en del år siden; det og så langtidshævning har helt klart gjort en kæmpe forskel for mit bagværk… Dejligt at se, du også reklamerer for denne nemme måde at skabe et helt anderledes resultat i en helt almindelig ovn.

  1. Kære Søren.
   Tak for din uddybende kommentar og for din konstruktive feedback.

   Jeg benytter mig gerne og meget af tricks der kan få min mad, mit bagværk, mine desserter, sylterier mv til
   at blive så godt som muligt. Og mange gange tænker jeg, at hvad mon de gjorde i tidligere generationer hvor de ikke
   havde alt det grej og alle de hjælpemidler? Ligesom jeg aflurer fagfolk så snart jeg får muligheden og gennemtrevler kogebøger en masse. Mest af alt holder jeg af når det videnskabelige, eller selve metoden, bliver helt lavpraktisk.

   Hmmm. Som svar på dit spørgsmål om hvorfor jeg ikke skriver noget om at opspænde brød, må svaret være at jeg for det meste faktisk gør det uden at tænke over det. Men at jeg nok ikke skriver/beskriver det, dels for at det ikke skal lyde som om jeg kloger mig alt for meget og dels fordi jeg ikke tænker over det.
   Det tager jeg med mig næste gang jeg deler en opskrift på brød.

   Håber at du får bagt en masse både på Lolland og her i København,
   hilsen Nada

 2. Pingback: Pasta Arrabiata

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s