Faktisk har jeg aldrig hverken smagt hjemmelavet eller lavet saft af stikkelsbær selv før. Nok mest af alt fordi jeg ikke tidligere har haft adgang til stikkelsbærbuske, og fordi det ikke er det letteste bær at få fat i i handlen. Hvorfor undrer jeg mig over. Jeg har flere gange spurgt både grønthandlere, i Torvehallerne og i de supermarkeder som tør have lidt anderledes i frugt og grøntafdelingen, og får svaret at det er et lidt gammeldags bær og at kunderne ikke ved hvad de skal stille op med det. Er det virkelig tilfældet?
Stikkelsbær er et af mine absolutte favorit bær med dets syrlighed og forholdsvis faste kød. Det egner sig fortrinligt i det salte køkken, og kan med lethed forvandles til saft, gele, grød og marmelade, ligesom det er virkelig godt i bagværk.
Denne saft blev til da jeg skulle kreere en aperitif til MadbloggerUdfordringen, der denne gang handler om at skabe en sommermenu og hvor stikkelsbær er en af de tre råvarer der er i sæson som vi byggede menuen op omkring. Drik den fortyndet med vand, eller brug den som smag og farve i glasur. Eller gør som her og top den med mousserende vin og få en sommerlig let syrlig og smuk velkomstdrink.
Stikkelsbærsaft:
– 1/2 l. –
500 g stikkelsbær
2 1/2 dl vand
200 g sukker
Nip stikkelsbærrene og skyl dem. Kom dem i en lille gryde, og hæld vandet ved.
Giv det et opkog, skum af og lad det simre i ca 15 min. Hæld nu saften i en fint klæde eller en tragt til saft med si eller klæde og lad saften dryppe af i min. en time. Pres evt på bærrene for at få al saften ud.
Hæld nu saften tilbage i gryden, og kom sukkeret ved. Giv igen saften et opkog, og lad den simre ved svag varme til sukkeret er opløst. Smag til, måske der skal en anelse mere sukker i. Men husk at stikkelsbær er sure, og at det er det vi går efter her.
Hæld saften på en ren skoldet flaske, skyl evt også flasken af med atamon eller vodka hvis den skal holde i lidt længere tid. Sæt saften på køl til dagen efter.
En kommentar til “Stikkelsbærsaft”