Anmeldelse + GIVE AWAY: Vild mad i køkkenet/Thomas Laursen

 

//REKLAME// Indlægget er blevet til i samarbejde med Politikens Forlag

Hvis jeg i mine anmeldelser af kogebøger delte kokkehuer, grydeskeer eller stjerner ud, så ville den her få det maksimale antal ! Sjældent har jeg læst en kogebog hvor forfatteren har så meget af sig selv med i bogen og kommer så tydeligt frem med sit budskab. I dette tilfælde er budskabet: brug naturen som det spisekammer det er. Og det gør Thomas Laursen i stor stil.

Thomas Laursen skriver i bogen at han har samlet vild mad i hele sit liv og gik under navne som Urte-Thomas, skovtrolden og var ham mange ikke helt forstod. Men så blev han kendt som myremanden, for det var ham der introducerede de berømmede orangemyrer til Noma. I dag ernærer han sig ved at være professionel sanker, agerer fødevarekonsulent for en række restauranter samt Fødevare, – og Fiskeriministeriet og så kender du ham garanteret fra tv hvor han senest medvirkede i Smagen af Danmark sammen med Morten Lindberg (en helt igennem fantastisk serie af madprogrammer, som jeg varmt vil anbefale dig at se, hvis du ikke allerede har set dem.)

Selv er jeg på nybegynder stadiet hvad angår at sanke, fouragere eller at samle spiselige sager i naturen. Og dog måske ikke, for jeg kender og genkender efterhånden en hel del planter, kender deres navn, deres smag og hvor de vokser. Blot er jeg stadig lost i forhold til brugen af mange af dem. Her kommer Vild mad i køkkenet på ét helt perfekt tidspunkt i mit køkkenliv, da jeg jo nu er flyttet et sted hen hvor der ikke er langt til naturen, også den tilpas uberørte (læs: knap så meget trafik og beboelse). Bogen er desuden udkommet på dén tid af året hvor naturen er mest gavmild: spæde urter pibler op af jorden og hvor smagene er mest delikate. Det er da også afsnittet om maj måned der er et af de fyldigste i bogen.

Jeg har fulgt Thomas i mange år nu og udover at inspirere mig helt enorm meget, så lærer jeg også meget af hans gavmilde deling af viden. Dels om hvilke planter, kogler, blade mv der rent faktisk er spiselige, men også at man skal turde lege noget mere hvad angår at smage sig frem, og prøve forskellige tilberedningsteknikker af. Det budskab er også klart i bogen og for mig er det, det sidste skub til at komme videre på min færd med at sanke.

Vild mad i køkkenet har nogle indledede lærerige afsnit om terroir, råd til samleren, konserveringsmetoder mv, hvorefter den er inddelt i sæsoner. Sæsoner som ser lidt anderledes ud end de klassiske fire årstider, for der opereres med mikrosæsoner i kogebogen. Et fænomen jeg selv er ved at blive ret bevidst om nu jeg ofte bevæger mig langs kystlinje, brakvand, uberørte områder og skovlignende områder.

Opskrifterne i bogen bygger på et udvalg af den vilde mad der er at finde i mikrosæsonen. Og de spænder vidt: der fermenteres, syltes, laves olier, tørres, præserveres, infuseres og pyntes af. Det er tydeligt et legende eksperimenterende menneske der står bag opskrifterne, opskrifter der for de fleste ikke er genkendelige og som i mange tilfælde ligner noget man får serveret på Noma, Geranium og mange af de restauranter der bruger den vilde naturs gaver i serveringerne. Man kan vælge at bruge bogen sådan at man følger den mere eller mindre slavisk, men man kan også lade sig inspirere og f eks høste strandkål før blomstring her i maj måned, for så at fermentere det hjemme. Eller plukke ramsløgsblomster og sylte dem til brug på et andet tidspunkt i sin madlavning. Uanset hvordan du vælger at bruge bogen, så er jeg sikker på at din madlavning lige så langsomt vil ændre sig. Ligesom din færden i naturen vil gøre det – hvis den da ikke allerede har gjort det ? Selv tager jeg mig i at luske ind i krat, stå med rumpen i vejret langs hegn, holde øje med spæde planter dag for dag og notere mig at her vil der komme bær, frugt eller nødder i efteråret osv.

Bogen er klart til dig der gerne vil gøre mere ud af maden, dig der er i gang med at samle vilde planter til præservering i forrådskammeret allerede eller dig der gerne vil have en mere udførlig bog/kogebog i forhold til hvad der kan spises, hvor og hvornår det gror.

GIVE AWAY

I samarbejde med forlaget udlodder jeg lige nu et eksemplar af

Vild mad i køkkenet ! 

Hvis du vil være med i konkurrencen om et eksemplar, så skal du skrive en kommentar om dit forhold til brugen af den vilde mad i DIT køkken. Kommentaren skal lande senest d.5.5.19 og vinderen trækkes umiddelbart efter.

Konkurrencen er nu slut og vinderen er trukket.

Vild mad i køkkenet, Thomas Laursen. Fotos: Hans-Henrik Høeg, Grafisk tilrettelægning: Sille Koppel. Er udkommet på Politikens Forlag og koster 300 kr. Du kan læse et uddrag af den her.

8 kommentarer til “Anmeldelse + GIVE AWAY: Vild mad i køkkenet/Thomas Laursen

 1. Jeg vil meget gerne lære at bruge den vilde mad, jeg er ikke god til at få den med, selv om jeg bor midt i naturen !

 2. Hey,
  Ja, det lyder jo topfesent, men jeg vil sige at ambitionerne er større end den reelle udførelse. Det begrænser sig til sloegin, vilde æbler, hyld, brombær og hyben. Synes tiden løber fra mig. Så nu har jeg faktisk købt nogle af de vilde urter på planteskole, som jeg godt kan lide at bruge. Så har skovmærke, syre, østersurt og spansk kørvel i haven.
  God weekend
  Thomas

 3. Ej! Den bog vil jeg gerne vinde til min veninde Majken.
  Hun går op i at ranke.
  Det får jeg simpelthen ikke gjort..
  Solskins hilsner
  Charlotte G

 4. Jeg er ikke særlig god til at bruge ting fra naturen men håber at bogen kan få mig mere ud og se de muligheder der er lige omkring mig

 5. Skøn anmeldelse af en bog jeg supergerne vil have fingrene i.
  Jeg har haft en blog i nogle år på opfordring af min datter, som syntes jeg lavede sjov naturmad.
  Thomas Laursen har gennem de år været stor inspiration til mine kokkerier med de vilde urter og har også hans første bog.
  Stadig er jeg ikke så god til at bruge urter fra strandområde og tang er også en (hav)-urt som jeg gerne vil blive klogere på at bruge.

 6. Jeg har ligeledes fulgt Thomas i nogle år efterhånden. Pludselig lagde jeg bare mærke til at det sjovt nok var den samme mand, der var tagget hver gang de største restauranter lagde billeder op af vilde urter. Jeg har naturligvis hans første bog liggende på natbordet (og det er ikke engang lyv, men der ligger også 10 kogebøger).

  Efter at have fulgt Thomas er det blevet så meget mere interessant at gå en tur. Det kan være en tur i skoven, men også en gå tur ned af villavejen, hvor man pludselig opdager at der står en peberrod under naboens hæk.

 7. Det startede med urter til snaps, og brændenælder og nyudsprungne bøgeblade da jeg for lang tid siden var vegetar. Nu er udvalget vokset, og jeg plukker i skov. Ved strand og vilde planter i haven. Men jeg vil gerne mere – den viden Thomas( ham så jeg i DR programmer med Master Fatman, de var ret gode )er i besiddelse af vil jeg gerne have del i.

 8. Sikke en skøn bog 🙂
  Jeg lever i naturen – med naturen og af naturen.
  Jeg spiser alt fra have og område som jeg kan/må/tør, men der er sikkert mange sager jeg slet ikke ved kan spises og dette vil jeg meget gerne inspireres af ved Thomas Laursen 🙂
  Alene at få nye måder at tilberede natures godter på er skønt.
  Rigtig god 1.maj til du og dine 🙂

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s