GIVE AWAY + Rabatkode: Spiselige blomster/Sylvester Andersen

//REKLAME// Indlægget er blevet til i samarbejde med forlaget, anmeldelsen står for egen regning. 

Hvis du følger med i mit lille univers på forskellige platforme, så kommer det vist næppe som en overraskelse at jeg er fuldstændig pjattet med at pynte maden af med spiselige blomster. Især da jeg havde Den Urbane Have lige nede foran køkkentrappen blev der pyntet til den store guldmedalje – selv en kartoffelmad fik f eks en blomsterkarseblomst på. Ikke bare fordi jeg kunne, men også fordi at de tilfører både en smag og et visuelt udtryk. Jeg har da også sørget for at plante og så et mindre udvalg af netop spiselige blomster i krukker i min nye gård.

Sådan har kokken Sylvester Andersen det tilsyneladende også, der efter at have stået i køkkenet på Nimb, Alberto K og AOC, i dag er køkkenchef på Sølyst:

“For mig er en blomst ikke bare en blomst. Der er så mange forskellige at vælge imellem, med mange forskellige smagsnuancer og farver, som man kan bruge til at give sin ret den smag, man synes, den mangler. Eller det særlige visuelle udtryk, for man skal huske, at man i høj grad også spiser med øjnene.”

Indledningsvist er skriver han, at dette er opskrifter udviklet af en kok der bevæger sig inden for den finere gastronomi, men at man ikke skal lade sig skræmme af den årsag. Sylvester opfordrer med kogebogen her til, at vi hjemme-kokke gør langt mere brug af de skønne spiselige blomster i maden og han appellerer til at vi bruger vores fantasi i madlavningen. Og det er da også opskrifter på retter som de færreste jeg kender tilbereder derhjemme i hverdagen. MEN med Flemming Gernyx billeder og de smukt anrettede retter, bliver jeg i hvert fald MEGET inspireret af kogebogen.

Spiselige blomster/Sylvester Andersen

Efter et par indledende afsnit om hvor man finder blomsterne, dyrker dem og behandler dem, har bogen tre hovedafsnit: forretter, hovedretter og tilbehør til hovedretter samt desserter. Den ene mere smuk og indbydende end den anden, hvor især forretterne og desserterne vinder hos mig.

I de fleste af opskrifterne bliver blomsterne brugt til at pynte af med, men især juicer Sylvester også krydderurter og råvarer og smagstilsætter olier, som begge fungerer som komponenter i retterne. Selv er jeg begyndt at teste forskellige måder at få blomsternes smag ind i dele af opskrifterne, f eks ved at infusere fløde. Det er en svær kunst at inkorporere de sarte blomster i selve retterne, synes jeg, og måske er det også derfor jeg ikke kan finde eksempler på det i kogebogen. Det kunne jeg godt have tænkt mig der havde været et par eksempler på. Noget andet der måske mangler, er en mere udførlig guide til hvor man finde de vilde af de spiselige blomster. Jeg ved det ville kræve lidt af et opslagsværk, og at det ikke er bogens hensigt, men jeg kan forestille mig at mange der ikke er så vant til brugen af spiselige blomster i maden vil være lidt lost på den konto. Men her er mit bedste råd: køb dig til spiselige blomster – husk at også blomster på krydderurter er spiselige eller pluk dem du kender både i haver og ude i naturen (eller se f eks Vild mad i køkkenet som du lige nu også kan vinde her på bloggen !)

Der er mange blærede komponenter at finde i bogen, f eks en forret med grillede minimajs, hvor hårene fra majsene tørres i ovnen og bruges som en del af retten, kærnemælks, – og flødesne som en del af en dessert. Der er smage jeg ikke lige ville have tænkt sammen, som eks vis en hel bagt pighvar med røget oksemarv og brændt agurk sammen med stegt vesterhavstorsk, kål og løjrom.

GIVE AWAY:

Vind et eksemplar af Spiselige blomster !

Du er med i lodtrækningen ved at skrive en kommentar om hvorfor lige du skal vinde bogen herunder indlægget. Kommentaren skal lande senest d.5.5.2019.

Konkurrencen er nu slut og vinderen er trukket.

Hvis du ikke er så heldig at vinde, så gør brug af rabatkoden – se længere nede hvordan du gør det !

(Pssst … du kan også deltage ovre på Instagram og derved få to lodder i puljen om at vinde kogebogen.)

Spiselige blomster/Sylvester Andersen

Det er klart opskrifter der generelt tager lidt tid, hvor der i mange af dem er dele du skal forberede inden og du skal ikke være bange for at bruge en pincet når du anretter. I det hele taget er der tale om finesse her. Så vil du være helt tro mod opskrifterne, så er kogebogen her for dig der virkelig synes at madlavning er en fest. Eller måske til über Foodien eller madnørden i gave ? Men som kokken bag selv opfordrer til, så vil jeg mene at opskrifterne er inspirerende uanset hvor ferm du er i et køkken. Selv er jeg VILDT inspireret og har sat post-its ved temmelig mange af opskrifterne, hvorpå jeg indtil flere steder har påført egne idéer udover.

Spiselige blomster, Sylvester Andersen. Fotos: Flemming Gernyx. Er udkommet på Muusmann Forlag, se uddrag af bogen her. Den koster 199,95 kr.

RABATKODE:

Du får lige nu 20% ved køb af bogen + fri fragt hos forlaget

Brug koden: lacucinanada

Rabatten gælder til d.26.5.2019.

6 kommentarer til “GIVE AWAY + Rabatkode: Spiselige blomster/Sylvester Andersen

  1. God aften Nada 🙂
    Jeg takker mange gange for den meget spændende og smukke bog og vi glæder os til at tage den i brug herhjemme 🙂

  2. Jeg elsker at lave mad og specielt at pynte den! Derfor ville det være rart med inspiration!

  3. Jeg har netop besluttet at glæde mig over mælkebøtter og skvalderkål i haven, som nu skal ende i mit køkken i stedet for at skabe frustration. Derfor ville sådan en bog være kærkommen, så der ikke kun er mælkebøtteblomster på alle retter 🙂

  4. Vil rigtigt gerne have inspiration til hvilke spiselige blomster jeg skal have plantet i mit højbed. Spiselige blomster sætter lige prikken over i´et i salater eller på kager

  5. God smuk torsdag 🙂
    Hold da op en smuk bog, alene forsiden siger alt 🙂
    Min unge datter og jeg går meget op i god mad og især gourmet.
    Jeg står mest for at dyrke og være selvforsynende, min mand var den som stod for forret og hovedret i gourmetstil, min datter står for dessert og kagedelen og hun elsker at inddrage blomster (de spiselige selvfølgelig) 🙂
    Jeg sylter og bager brød.
    Sådan deles vi om tingene og nyder at lade os inspirere og jeg vil elske at vi sammen kan prøve de spændende opskrifter af fra Sylvester Andersens bog og min datter kan komme på banen med blomsterne 🙂
    En god dag ønskes herfra, hvor solen nu titter frem og varmer os igennem 🙂

  6. Jeg skal vinde bogen, så jeg kan tilplante min nye have, med alverdens spiselige blomster!

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada