Kanelgifler

Jeg har ondt i økonomien. Det er som om det bliver ved med at drille her på det seneste. Men det har fået mig til at tænke virkelig kreativt ifht indkøb og madlavning! Og det er jo ikke så skidt endda, at blive udfordret på dén front, ej heller for miljøet, for jeg smider vitterlig ikke andet end dårlige råvarer og rester ud.

I går da lækkersulten kom over mig, og jeg trængte til en pause fra studiebøgerne fik jeg sådan lyst til kanelgifler…

Så ved en større gennemgang af hvad der egentlig gemmer sig i køkkenskabe, køleskab og mit lille forrådskammer af sylterier, og  fandt jeg bla marcipan, lækker velsmagende økologisk marcipan, og hele 500 gram. Kunne man monstro komme det som fyld i kanelgifler? Dét måtte afprøves.

Som sagt, så gjort. Det kunne man, og resultatet blev ovenud godt!

Når nu nød lærer nøgen kvinde at spinde, kom jeg nogle i fryseren til en anden gang den søde tand overmander mig, eller til når der kommer gæster til kaffe. Og så har jeg pakket en pose, til to særlige drenge jeg ved elsker kanelgifler, som de får senere i dag – for min krop lider bestemt ingen nød, og kan da slet ikke tåle at have sådan nogle friske lækkerier liggende.

Jeg kender ikke nogen der ikke kan lide kanelgifler, særligt børn er vilde med dem. Og de vakte da også minder tilbage til barndommen, hvor min mor pakkede madpakker, saftevand og kanelgifler og vi tog på “skovtur” i Botanisk Have. Og det var jo de færdigbagte af slagsen, da min mor absolut ingen færdigheder havde indenfor bagning. Men godt smagte de, der i forårssolen oppe på “bjerget” som vi kaldte de to stenforhøjninger i haven.

Min opskrift svarer til ca.en bageplade fuld, alt efter hvor store du ønsker dine gifler skal være. Man kan jo bage dem små a´la dem fra Pågen, eller store som dem Lagkagehuset og Føtex bageren har.

Kanelgifler:

 • 60 g smør
 • 2 dl mælk
 • ca.20 gram gær
 • 2 strøgne spsk rørsukker
 • 1 æg (+ 1 til pensling)
 • Ca.400 gram hvedemel
 • 15o gram marcipan
 • 100 gram brun farin
 • 2-3 tsk stødt kanel
 1. Smelt smør og mælk i en kasserolle. Køl det en smule. Og hæld det i en røreskål.
 2. Opløs gæren heri.
 3. Tilsæt de øvrige ingredienser, si evt melet i hvis det er en en smule groftmalet.
 4. Når dejen er samlet, stilles den til hævning et par timer under et klæde.
 5. Fyldet røres sammen af fintrevet marcipan, brun farin og kanel. Lad det trække imens dejen hæver.
 6. Når dejen er færdighævet, rulles den ud på et meldrysset bord til et ca.50 cm langt stykke, og ca.15-20 cm bredt.
 7. Smør nu fyldet på over hele dejen, næsten ud til kanten. Herefter rulles den sammen på den lange led, og skæres ud, alt efter hvor brede de ønskes, jeg skar mine i ca.3-4 cm stykker.
 8. Læg giflerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve i en times tid under et klæde.
 9. Pensl dem med et sammenpisket æg, og bag dem ved 200 grader i ca.20 min. Hold øje med den undervejs.
NB: Giflerne er yderst fryseegnede!
Nyd dem lune til en kop the, server dem til en børnefødselsdag
eller tag dem med i picnickurven!

5 kommentarer til “Kanelgifler

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s