Rugboller

Rugboller/LaCucinaNada

Nu har jeg et godt stykke tid bagt rugbrød en gang ugentligt, og jeg nyder virkelig både at spise det, men også at eksperimentere med indholdet. Men nu står den jo på ferietid, og derfor havde jeg lyst til at have boller til morgenmad, i stedet for rugbrød og havregrød som jeg spiser de fleste hverdagsmorgener. Derfor rørte jeg i går aftes en dej der har hævet natten over, en bolledej med både rugmel og rugkerner, så de er nogenlunde sunde og fiberrige.

Bollerne er VIRKELIG lette at bage! Så hvis du er en der normalt ikke bager selv, så gør dig selv den tjeneste at smæk den her dej sammen en af dagene. Du vil ikke fortryde spor. Bollerne er ikke så luftige som en dej af ren hvedemel, eller anden lys mel, men dejligt sprøde og der er gods i dem.

Rugboller ca. 12-14 stk:

  • 6 dl vand
  • 10 g økologisk gær
  • 150 g groft rugmel (jeg kan anbefale den fra Bornholm Valsemølle, den fås i diverse velassorterede supermarkeder og helsekostbutikker)
  • 1 stor håndfuld græskarkerner
  • 2 tsk groft salt med top
  • 150 g knækkede rugkerner
  • Ca. 400 g hvedemel

Samt evt speltflager, havregryn, græskarkerner og/eller birkes til pynt.

Opløs gæren i vandet, og tilsæt rugmel, kerner og salt. Rør godt med en ske. Rør nu langsomt hvedemelet i, dejen er klistret og skal ikke blive fast som til en dej man håndælter, men skal samle sig til én klump.

Dæk nu dejen med husholdningsfilm, og lad den hæve natten over. Når bollerne skal bages, tages de op med en stor ske, eller en øse, og lægges på en bageplader beklædt med bagepapir. Stænk dem med lidt vand, og drys evt pynt på. Varm ovnen op til 250 grader, skru ned på 225 grader, eller 200 grader varmluft, og bag dem til de er lysebrune og lyder hule når du slår på dem – ca.15 min i alt, alt efter størrelse.

En kommentar til “Rugboller

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada