Få nu mad-tærten ud af skammekrogen!

Tærten er fotograferet sammen med “Hjemme hos Jamie”.

Tærter. På en måde er de ret passé. Og så alligevel ikke helt. Da jeg for et stykke tid siden fandt en økologisk færdigrullet tærtedej, og der kun lå to tilbage, spurgte jeg “brugs-uddeleren” om de mon fik flere. Til dét svarede han, at de såmænd solgte ret godt af dette produkt, så han havde allerede bestilt flere. Så måske er det et udtryk for at tærten har fundet sin vej tilbage på middagsbordene? Eller måske er det et udtryk for, at det er dejlig let i en travl hverdag? Jeg er stødt på en del tærte opskrifter siden, bla i Stop Spild Af Mad-kampagner. Det er da også en glimrende måde at få anvendt diverse rester på – så længe tærten ikke ender som en skraldespand!

Forleden bød tre af mine kolleger på fælles frokost i anledningen af at de alle tre var blevet et år ældre. På frokostbordet var bla et par tomattærter. De smagte sådan set ok. De smagte bare ikke af særlig meget. Den fejl synes jeg mange begår, og måske derfor er tærten blevet sendt i skammekrogen i en lang periode?

Det synes jeg er synd, for jeg holder meget af en god mad-tærte, særligt de vegetariske udgaver. Derfor satte jeg mig for at lave mig en yderst velsmagende tomattærte forleden, med sigte på at have til frokost et par dage også. Og, i al beskedenhed, så blev det en af de lækreste tærter jeg nogensinde har smagt …! Her til aften gentog jeg succesen for at kunne dele opskriften med jer.

Tomattærte:

 • 1 færdigrullet tærtedej (eller en hjemmelavet, forstås)
 • Ca.6  tomater, gerne lidt forskellige, både pga udseendet men så sandelig også for smagens skyld
 • 1/2 rød mellemstærk chili
 • 2 fed hvidløg
 • 2 løg
 • En håndfuld blandet frisk timian og basilikum (jeg brugte af min salat basilikum)
 • 2oo g hytteost
 • 2 æg
 • Et par håndfulde god revet ost samt en smule frisk revet parmesan
 • En god olivenolie til stegning
 • Et skvæt balsamico, jeg brugte en *figen balsamico
 • 1 spsk kraftig honning
 • Frisk kværnet peber, groft salt eller kryddersalt

*Figen balsamici er fra tyske VomFass, der også forhandles herhjemme. Hvis du ikke kan få fat i den, så prøv med en sødlig eddike, eller et skvæt sherry i stedet. Det handler om at fremhæve tomatens sødme OG syrlighed.

 1. Tænd ovnen på 225 grader.
 2. Rul dejen ud, og kom den i tærtefadet.
 3. Skyl tomaterne, og skær dem i både.
 4. Skær løg i tykke både, og mas hvidløget med kniven.
 5. Hak nu krydderurterne sammen med hvidløget.
 6. Svits løg i olie. Tilsæt lidt efter hvidløg og krydderurter. Skru ned for varmen.
 7. Kom tomaterne ved, og lad dem simre et stykke tid.
 8. Tilsæt nu et skvæt balsamico og honningen.
 9. Smag til med salt og peber. Kom evt mere smag ved.
 10. Pisk æg med hytteost.
 11. Kom tomaterne med væde ovenpå dejen.
 12. Hæld æggestanden over.
 13. Top med ostene.
 14. Bages i ca.25-30 min.

På pakken stod der at man skulle skære evt “overflødig” dej væk langs kanten på tærtefadet. Men det synes jeg ærlig talt var synd, så jeg foldede den bare ind og trykkede den ind i dejen i fadet.. På den måde endte min tærte også med at se helt rustik og total hjemmelavet ud 🙂

 

16 kommentarer til “Få nu mad-tærten ud af skammekrogen!

 1. Jeg ved godt, at der er nogle der synes det er meget passé med tærter, men jeg er nu stadig glad for dem. Jeg har faktisk fået lidt for vane at servere tærte, når jeg får gæster til frokost – altså ikke altid, men det er efterhånden sket nogle gange. Gæsterne har aldrig beklaget sig, men hvad de siger bag min ryg er ikke til at vide ;o)

  1. Ja hytteost i æggestanden? Det bruger jeg også som oftest. Hvis jeg pisker blåskimmelost i, så bruger jeg mælk, eller piskefløde.

   Til picnic er tærter jo selvskrevede gæster!
   Læste du skrev noget med om andre kunne lide dine tærter – de lyder lækre, og det vigtigste er jo at DU synes om dem;-)

   Tak for din kommentar,
   Mvh LaCucinaNada

   1. det er jeg ikke så god til, der er aldrig én vinder hos mig – her er der stemnigsk¢kken alt efter hvordan smagsl¢gene dominerer 🙂

   2. Ja sådan er det nok også i mit køkken! Udover pasta m tomatsauce og æggekage, så laver jeg yderst sjældent en ret mere end et par gange. Er alt for nysgerrig, legende og sansebetinget til at gentage mig, og til at synes der kun er én vinder;-)

 2. Jeg synes nu ikke, jeg har oplevet, at de er passé – jeg får det med jævne mellemrum, når jeg besøger folk. Jeg bruger det ind imellem også selv, når jeg får gæster til frokost, for det er en let og smuk måde at servere mad på. Nåja – og så er det jo dejlig hurtigt at finde et stykke madtærte frem fra fryseren og lune sådan en hverdagsaften, hvor madlavningen skal gå stærkt 🙂

  1. Det er dejligt at høre 🙂
   Måske er det lidt afhængigt af hos hvem man spiser?? Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har fået tærte hos nogen i privat regi!

   Får helt lyst til at lave en tærte-kavalkade!

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s