No knead havregrøds-boller

Havregrødsboller/LaCucinaNada

På en måde savner jeg at ælte en brød-dej. Og så alligevel ikke. Det er nu ikke fordi jeg har spor imod at have hænderne nede i dejen, men at røre en let klistret dej og lade den hæve ret så længe giver altså et virkelig luftigt resultat. Et resultat a´la Italiensk brød med sej skorpe, sprød overflade, store lufthuller og et meget luftigt brød. Whats not to like?

Jeg har skrevet om det før, fænomenet Verdens bedste brød, men hver gang jeg fortæller om det, eller deler billeder af brød og boller bagt efter denne metode på Instagram, får jeg en del kommentarer og spørgsmål. Senest havde jeg en dialog om bagemetoden på twitter med Bagenørden, der ellers selv er nok så ferm til det med brød, men hun eksperimenterede med en endnu længere hævetid, og blev ret så begejstret. Helt så bage-teknisk er jeg ikke, men det er noget med at dejen udvikler gluten strenge, som bliver længere og mere sejlivede, om man så må sige, ved den lange hævning. Så giv din dej tid. Normalt rører jeg dejen om aftenen, når jeg alligevel rydder af i køkkenet, og bager om morgenen. Nogle gange rører jeg dejen allerede om eftermiddagen. Jeg stiller ikke min dej på køl, men lader den stå tildækket med husholdningsfilm på køkkenbordet.

Her får I nu opskriften på en bolle-udgave, jeg indimellem bager når jeg har en rest havregrød, og når selve bagningen skal gå lidt hurtigere end hvis det bages som brød. Det er ren Stop-Spild-Af-Mad på den gode måde. Du kan også bage dit rugbrød med en rest havregrød.

No knead havregrøds-boller, ca.8-9 stk:

 • 3 dl vand
 • Ca.1 dl havregrød
 • 3 1/2 – 4 dl hvedemel
 • økologisk gær, på str med en ært
 • 8 g groft salt
 • evt græskarkerner til pynt

Rør gæren ud i vandet, og lad det stå imens du finder resten af ingredienserne frem.

Rør nu havregrøden ud heri. Tilsæt salt.

Rør melet i lidt af gangen, dejen skal samle sig, men må ikke blive for fast. Den er klistret, og det skal den være.

Dæk dejen over med husholdningsfilm og lad den hæve i min.12 timer, gerne 18 timer.

Ved bagning:

Tænd ovnen på 250 grader. Stil en lille bradepande med vand i bunden af ovnen, for at skabe damp.

Beklæd en bradepande med bagepapir. Kom nu klatter af dej på pladen med mellemrum.

Knips en smule vand over hver bolle, og kom evt græskarkerner på.

Bag bollerne ved 225 grader i ca.20 min lige under midten i ovnen. De er færdige når de er let gyldne og lyder hule når du slår på dem.

Lad bollerne køle på en rist, og nyd dem.

Bollerne er bedst friske, men kan fryses.

Hvis du hellere vil bage et brød end boller, så gør sådan her:

Varm en gryde med låg op i en 250 grader varm ovn i min. 30 minutter, helst 50 min. Jeg bruger en støbejernsgryde.

Hæld dejen på et meldrysset bord, og vend den et par gange som om du pakker den ind – nænsomt.

Drys en smule mel i bunden af gryden, og kom brødet heri.

Skær evt et kryds eller en rille i brødets overflade.

Bag nu brødet i 30 min. med låg på 250 grader. Tag låget af, og skru ned på 225 grader og bag i yderligere ca. 20 min. Slå på brødet, lyder det hult og ser det lækkert ud, da er det færdigt.

4 kommentarer til “No knead havregrøds-boller

 1. Kære Nada
  De blev rigtig gode. Lavede en version med surdej og fulgte ellers denne der opskrift på verdens bedste brød, som jeg har lavet nogle gange. De var slet ikke klæge, men ret flade i forhold til alm. boller, men jeg tror, at det kan være svært at undgå.
  Tak for skøn inspiration.
  Kh Nadia

  1. Kære Nadia.

   Ja når man bruger en sådan dej til boller, så bliver de noget flade. Det synes jeg nu ikke gør noget.
   Dine så nu altså også lækre ud – det kan være det bliver din version der kommer på morgenbordet her i weekenden? 😉
   Og velbekomme da!

   Kh Nada

 2. Dejligt indlæg kære Nada. Jeg elsker det brød, men får sjældent lavet det, fordi det kræver lidt planlægning. Netop derfor er det dejligt at læse om variationer af samme brød, og du får det til at lyde så dejligt nemt. Har selv tænkt på at eksperimentere lidt med surdej i brødet, men de her boller lyder altså også helt fantastiske – især fordi man ikke lige skal medregne de to ekstra hævetimer, efter man har foldet dejen i det oprindelige brød. Tror måske at jeg vil prøve allerede i dag, så tusind tak for inspirationen 🙂
  Kh Nadia

  1. Jamen kære Nadia, det er jo netop fordi det er så let at jeg tyr til denne metode!

   Har prøvet med surdej, men synes det bliver noget klægt. Skal nok finde en balance i det. Men med grødresten her, med ordentlig mel og med økologisk gær, så savner jeg ikke surdejs-smagen.

   Normalt er det ikke hverdags bagning i Cucina Nada, og da slet ikke om morgenen .. men i weekends, eller hvis jeg skal have brød til aften. For ja, det kræver lidt tid v bagning. Det er det gode ved at det hæver om natten – der sover man jo (som regel 😉 )

   God fornøjelse’
   Lad mig høre om din oplevelse!

   Kh La Cucina Nada

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s