Stop Spild Af Julemad !

Mange har en masse rester fra gårddagens julemiddag, og generer måske endnu flere rester de næste dage, men lad dem nu ikke gå til spilde. Heller ikke de knap så oplagte rester, de kan nemlig sagtens trylles om til nye retter, bagværk eller spændende drikke!

Rigtig meget kan fryses, og snildt holde sig i køleskabet eller på en overdækket altan eller lign., men husk at have en plan for madens anvendelse inden du pakker det i bøtter og stiller det køligt, ellers har det med at ende i skraldespanden sidenhen alligevel. Optimalt er det at planlægge resterne ind i de kommende dages middage, frokoster og morgenmad selvfølgelig, men det er vi nok knap så gode til generelt.

En anden ting der kan være svært, er at tænke utraditionelt og bruge tingene i helt andre sammenhænge. Her får du lidt forskellige idéer:

Har du en rest kogte kartofler, så har du det rene reste-guld hvis du spørger mig, og jeg indrømmer blankt, at jeg næsten altid koger flere kartofler med vilje. Jeg er VILD med brasede kartofler, som jeg både nyder på weekend morgenbordet, og som indgår i f eks biksemad. En anden måde du kan bruge kartoflerne på er i en kartoffelgratin, og har du en rest kød også, så kom den i gratinen. Den skal have knap så lang tid, da kartoflerne jo allerede er tilberedte. Og nu det er jul, hvorfor så ikke lave en omgang helt sprøde kartofler stegt af i andefedt eller lign.? Det er bare godt.

Krydderkage/LaCucinaNada

Noget mange har så alt rigeligt af ovenpå julen, er tørrede frugter og nødder, og måske også en sjat rødvin? Hvis det er tilfældet, så prøv at bag en juleduftende krydderkage, den holder sig frisk og svampet i dagevis. Du kan sagtens bruge andre nødder og tørrede frugter, end dem jeg angiver i opskriften, samt bruge forskellige slags. Har du ikke en rødvinsrest, så erstat med mælk – men jeg vil nu alligevel opfordre dig til at prøve at bage med rødvin, det giver kagen en helt særlig dybde.

cheesecake/LaCucinaNada

Et andet bud på en kage, er en cheesecake, bagt på en bund af brunkager, som sagtens kunne være af andre af julens småkager, og med fyld af rosiner udblødt i portvin. En fræk udgave af cheesecaken, hvis jeg selv skal sige det, faktisk en af de bedste af slagsen jeg har smagt! Småkager kan også knuses let, og bruges som drys på desserter eller morgen yoghurten.

Og nu vi er ved de rosiner der, så ved jeg ikke om det mig der altid får udblødt alt rigeligt af dem, til når jeg skal servere glögg, men det gør nu ikke så meget, for de kan eks vis kommes i en simreret og være med til at give saucen en masse smag og dybde.

oksebov/LaCucinaNada

Har du en rest andekød, kan du servere den på sprøde bruchetta – brug dem som tilbehør til en velkomstdrink, som en del af en tapas-servering, eller frys kødet, og lav dem en hverdagsaften hvor det skal gå lidt stærkt.

Bruchetta/LaCucinaNada

Har du marcipan i overskud, da er det underskønt at bage kanelgifler eller æblegifler med, ligesom nougat bliver drønlækker i en parfait – en is som ikke kræver ismaskine, og som med sin fløjlsbløde konsistens forfører enhver.

parfait/LaCucinaNada

Håber du fik et par gode idéer til anvendelsen af dine rester – del endelig gerne dine gode opskrifts-idéer til mad med rester i kommentarsporet!

Hvis du har brug for mere inspiration, så har Samvirke lavet en lille guide med idéer til nye retter, ligesom du på StopSpildAfMad´s facebook side kan finde mange idéer.

Rigtig glædelig jul til jer alle sammen,

La Cucina Nada

Tak for din kommentar, kig endelig forbi en anden gang! Mvh La Cucina Nada